Україна ініціює скликання надзвичайного засідання Радбезу ООН через атаки РФ — Зеленський

Джерело: пресконференція у Варшаві

Через ранкові атаки РФ по цивільній інфраструктурі України наша держава ініціює скликання надзвичайного засідання Ради безпеки ООН.

“Україна наразі ініціює скликання надзвичайного засідання Ради безпеки ООН у зв’язку з російським ударом по цивільній інфраструктурі, включно з дитячою лікарнею”, – заявив Зеленський на пресконференції у Варшаві з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

Станом на 15:00 внаслідок масованих ударів РФ по Україні, зокрема Києву та Кривому Рогу, загинули щонайменше 28 осіб. Ще 112 людей зазнали поранень.

Але є нюанс

З 1 липня головування в Раді Безпеки ООН перейшло до Росії. Москва заявляла, що буде обговорювати питання конфліктів на Близькому Сході, зокрема ситуацію в Палестині, Сирії, Лівані, Ємені.

Читайте також: У Москві заявили, що помстилися Україні за удари по енергетиці

Як писав “Укрінформ“, постпред Росії при ООН Василь Небензя заявляв, що питання України не внесено до плану на поточний місяць. Він також повторював російські наративи про “провокацію” західних країн у Бучі, обстріли Криму та про “українську кризу”, стамбульські “мирні” домовленості тощо.

Посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов закінчив роботу у США та повертається до Москви. 

Лідер фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко під час поїздки на південний напрямок передав у підрозділ 126-ї окремої бригади ТрО партію FPV-дронів, а також купольний РЕБ, детектори дронів “Ванільний цукорок” та “Мавіки”.

Вже наступного тижня президент Володимир Зеленський матиме ще один шанс представити план перемоги на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відвідає глава США Джо Байден. Після того, як Зеленський не домігся скасування ракетних обмежень, Київ може отримати якусь іншу допомогу під час зустрічі у Німеччині, повідомив західний дипломат.

Речник ОУВ “Таврія” полковник Владислав Волошин поінформував, що на Півдні російські війська застосовують тактику малих штурмових груп, із чисельністю особового складу до відділення, переважно без допомоги важкої техніки.

На фронті, у війні проти росіян, загинув військовий НГУ Василь Особа, — чоловік доньки мовознавиці Ірини Фаріон Софії Семчишин.