Вступ Грузії до Євросоюзу нині зупинили – посол

Джерело: “Эхо Кавказа”

Посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський зазначив, що вступ Грузії до ЄС на сьогодні зупинено. Він оголосив це на дводенній міжнародній конференції в Тбілісі, присвяченій темі “Розширення ЄС – геополітична необхідність і подальші кроки для країн-кандидатів у ЄС”.

Герчинський висловив сподівання, що протягом наступних п’яти років новообране керівництво ЄС здійснить значну хвилю розширення Союзу. Водночас він підкреслив, що доля Грузії у цьому процесі поки що невідома, але він сподівається на позитивний результат після жовтневих виборів.

Посол наголосив, що рішення про призупинення процесу вступу Грузії було чітко висловлено лідерами Євросоюзу після саміту Європейської ради.

“Про це дуже чітко заявили лідери Євросоюзу після саміту Європейської ради. Я не можу собі уявити, що цього року Грузія рушить уперед, зробить кроки, бо лідери Євросоюзу вирішили заморозити процес вступу. Тепер вони терпляче чекають на більшу ясність від уряду Грузії”, – каже дипломат.

Крім того, він повідомив про рішення ЄС заморозити 30 мільйонів євро, призначених для підтримки Грузії у сфері оборони.

“І це лише перший крок, будуть й інші. Наша пряма допомога уряду Грузії буде скорочена, і ми намагатимемося перекласти цю пряму допомогу на громадянське суспільство та засоби масової інформації. Про це було оголошено після зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі”, – сказав Герчинський.

  • Опозиційні грузинські ЗМІ, посилаючись на свої джерела, повідомили, що влада Грузії готується відновити дипвідносини з Росією та поновити роботу посольства Грузії в Москві.
  • У 2023 році заступник голови ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що РФ може анексувати окуповані раніше регіони Грузії, зокрема Південну Осетію та Абхазію.
  • 14 травня парламент Грузії у третьому читанні затвердив закон про “іноагентів”. Попри протести десятків тисяч громадян, “за” закон проголосували 84 депутати, 30 опозиціонерів проголосували “проти”.
  • 21 травня Венеційська комісія Ради Європи опублікувала терміновий висновок щодо Закону про прозорість іноземного впливу, остаточно ухвалений парламентом Грузії у третьому читанні, закликавши грузинську владу скасувати його.
  • У зверненні до Жозепа Борреля, 31 депутат Європарламенту закликав зупинити статус кандидата на вступ в ЄС для Грузії через нещодавні події у країні.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.