«Вони борються, щоб захистити свою суверенну територію»: очільник Міноборони США аргументував постачання касетних боєприпасів Україні

Джерело: CNN.

Міністр оборони США Ллойд Остін обґрунтував рішення Вашингтона щодо постачання касетних боєприпасів Україні. За його словами, це озброєння необхідне українцям, аби захистити свою суверенну територію від російських загарбників.

“Передусім, я думаю, ми повинні пам’ятати, що вони (українці – ред.) ведуть запеклу боротьбу, щоб захистити свою суверенну територію. Вони не просять боєприпасів для вторгнення в іншу країну, як це зробили росіяни, які використовують касетні боєприпаси з самого початку повномасштабної війни”, – сказав Ллойд Остін.

За словами Остіна, українці зобов’язалися гарантувати, що ці боєприпаси будуть використовуватися лише у “належних місцях”, а не в населених пунктах.

“Вони реєструватимуть місця, де вони їх використовують, і визначатимуть пріоритетність зусиль з розмінування. А ми допоможемо їм у цьому, в тих місцях, де вони нададуть нам умови”, – пояснив очільник Міноборони США.

Відповідаючи на запитання журналіста CNN про те, скільки часу знадобиться США для надання Україні касетних боєприпасів, Остін сказав, що хоче переконатися, що “Україна може залишатися успішною у своїй боротьбі”, тому він не буде “спекулювати на темі того, скільки часу це займе”.

“Ми зосередимося на тому, щоб переконатися, що вони мають все необхідне, щоб ми могли продовжувати надавати їм свою підтримку”, – підсумував Ллойд Остін.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.