У Латвії ув’язнили прокремлівську активістку на три роки

Джерело: Delfi

Ризький міський суд засудив проросійську активістку Олену Крейле у справі про виправдання воєнних злочинів РФ, призначивши три роки позбавлення волі.

Крейле визнали винною у публічному виправданні злочинів Росії в Україні, виправданні геноциду, злочинів проти людяності, а також воєнних злочинів, які вчинив СРСР у Латвії.

Приводом до порушення справи стало те, що Крейле регулярно з’являлася на публічних заходах із символікою на підтримку російського вторгнення в Україну. Обвинувачена – затята прихильниця російської влади, у її будинку є прапор РФ, а на вікні напис “Путін – мій друг”, “МВС Росії” та “Бог береже Латвію”.

Крейле з 2022 року кілька разів затримували за демонстрацію забороненої символіки. Востаннє її затримали після відвідування заходу з сумкою із Z-символікою.

Читайте також: Путін посилює інформаційні умови для майбутньої ескалації проти країн Балтії – ISW

Раніше у Re: Baltica писали, що Крейле — домогосподарка, народилася та виросла у Латвії, однак не знає мови цієї країни. Перші конфлікти з правоохоронцями у неї почалися під час пандемії коронавірусу, оскільки жінка відмовилася проходити вакцинацію, через що не могла потрапити до магазину.

Читайте також: В ЄС збільшується кількість видворень громадян РФ: найчастіше росіян висилає Німеччина

  • 20 червня Сейм Латвії ухвалив поправки до Закону про імміграцію. Відтепер майже усі громадяни РФ, що проживають у Латвії, зобов’язані складати іспит з латиської мови, щоб зберегти право на проживання у країні.
  • Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що уряд країни шукає юридичні механізми для депортації осіб, які захочуть отримати громадянство країни-агресорки.
  • Служба держбезпеки Латвії затримала чотирьох громадян країни за підозрою в співпраці з російськими спецслужбами.
  • Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення закрити доступ до трьох російських сайтів – wagner2022.ru, dentv.ru і yapolitic.ru.
  • У Литві мають намір позбавити громадянства російську балерину Ілзе Лієпу через підтримку нею російсько-української війни.

У Молдові затримали двох осіб, які допомагали українським чоловікам незаконно перетинати кордон.

Аналітики Інституту вивчення війни проаналізували заяви директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Бернса щодо погроз Росії застосувати ядерну зброю.

Російська опозиція не спроможна буде змінити ситуацію в країні, якщо прагнутиме сподобатися максимальному числу росіян, вважає колумніст DW Костянтин Еггерт.

Міністерство закордонних справ України засуджує прем’єру фільму “Росіяни на війні” у межах Венеційського кінофестивалю. Відомство направило відповідний лист до Венеційської бієнале.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що нині Сили оборони вже взяли під контроль близько 1300 квадратних кілометрів у Курській області РФ від початку наступу.