Президентка Грузії домагатиметься скасування закону про «іноагентів» у Конституційному суді

Джерело: NewsGeorgia

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі подасть позов до Конституційного суду, щоб домогтися скасування закону про “іноагентів”.

Передбачається, що президентка вимагатиме від КС встановити, чи відповідає ухвалений закон статті 78 Конституції Грузії. У ній йдеться про те, що конституційні органи в межах своїх повноважень зобов’язані вжити всіх заходів для забезпечення повної інтеграції країни до ЄС та НАТО.

Водночас протягом останніх півтора місяця понад сто грузинських НУО працювали над власним позовом. Вони стверджують, що закон також суперечить статтям Конституції Грузії про права на об’єднання, рівність, недоторканність особистого життя.

Як зазначається, президентка і НУО обговорюють можливість об’єднання своїх позовів. За даними грузинських ЗМІ, Зурабішвілі направить позов до КС уже у понеділок, 15 липня. Неурядовий сектор сподівається, що таким чином вони зможуть домогтися скасування закону, перш ніж він остаточно буде задіяний у вересні.

У правлячій партії “Грузинська мрія” розкритикували наміри Зурабішвілі.

Довідка. 14 травня парламент Грузії у третьому читанні затвердив закон про “іноагентів”. Попри протести десятків тисяч громадян, “за” закон проголосували 84 депутати, 30 опозиціонерів проголосували “проти”.

Лідери Європейського Союзу закликали Грузію скасувати нещодавно ухвалений закон про “іноземних агентів”.

У зверненні до Жозепа Борреля, 31 депутат Європарламенту закликав зупинити статус кандидата на вступ в ЄС для Грузії через нещодавні події у країні.

21 травня Венеційська комісія Ради Європи опублікувала терміновий висновок щодо Закону про прозорість іноземного впливу, остаточно ухвалений парламентом Грузії у третьому читанні, закликавши грузинську владу скасувати його.

3 червня спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон про “Про прозорість іноземного впливу”.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.