Аномальна спека в Україні спричинена змінами клімату – Укргідрометцентр

Джерело: Укргідрометцентр

За даними Українського гідрометеорологічного центру, близькі до максимальних, а подекуди й рекордні температури, які впродовж липня фіксували по всій території країни, пов’язані зі змінами клімату.

Зокрема на це вказують показники Індексу зміни клімату Climate Shift Index – CSI), розробленого американською некомерційною організацією, яка аналізує кліматологію, Climate Central.

Фото: Укргідрометцентр

Як зазначається, фахівці розробили цей підхід, щоб визначати вплив кліматичних змін на місцеві добові температури по всьому світові. Індекс демонструє частоту виникнення мінімальної, середньої чи максимальної температур у приземному шарі атмосфери при зміні клімату.

“CSI 5 рівня означає, що температура трапляється щонайменше в 5 разів частіше у порівнянні зі світом без забруднення вуглецем, спричиненим діяльністю людини. Цю температуру було б дуже важко зустріти у світі без змін клімату – не обов’язково неможливо, але дуже малоймовірно. Аналогічно, CSI рівня 4 означає, що ймовірність виникнення температури щонайменше в 4 рази вища, і так далі”, – пояснили синоптики.

До прикладу, якщо раніше температура 34°С у червні на конкретній ділянці траплялася в середньому раз на рік, то збільшення цієї частоти (ймовірності) до трьох разів фіксують у значенні 3.

За даними Індексу зміни клімату, у період з 12 по 16 липня на території України переважали показники від 4 до 5. Це свідчить про фіксування нових рекордних значень температур, які можуть бути близькими до абсолютних максимумів у країні.

“Згідно зі значеннями Індексу, з високою вірогідністю такі показники температури в нашій місцевості в цей час обумовлені саме змінами клімату”, – зазначили в гідрометеорологічному центрі.

Проти Гарві Вайнштейна з’явилося нове обвинувачення. Прокуратура не оприлюднила подробиць, а адвокат Вайнштейна заявив, що він не знає нічого про нову обвинувачувачку.

Актор Девід Швіммер нещодавно зізнався, що його кар’єра могла б піти зовсім іншим шляхом, якби він не відмовився від ролі у фільмі “Люди в чорному” 1997 року. На той час актор здобув велику популярність завдяки своїй ролі в серіалі “Друзі”, але він вирішив зосередитися на власному фільмі, замість того щоб прийняти пропозицію зіграти головну роль у культовому фільмі.

Росія проводить інформаційні маніпуляції, часто маскуючи їх під українські ініціативи, зокрема через створення псевдоукраїнських сторінок у соцмережах.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю, 20 вересня, здійснить візит до України.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.