«Від нашого рішення залежить доля цих людей» – ветеранка Яна Зінкевич пояснила необхідність знеболювального для поранених військових та цивільних

Джерело: засідання Верховної Ради

13 липня народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність”, медикиня-доброволець, засновниця батальйону “Госпітальєри”, ветеранка Яна Зінкевич закликала Верховну Раду підтримати законопроєкт про медичний канабіс, пояснивши, що переживають ті, хто потребує знеболення.

Я, ветеран бойових дій, хочу поговорити з вами про важливий закон, закон про канабіс. Зараз він є надзвичайно актуальним. Я виступаю перед вами як людина з інвалідністю, як людина, яка отримала чотири контузії, як людина, яка на війні отримала десять черепно-мозкових травм при зіткненні з іншим бойовим транспортом. Як людина, яка зараз зламала навіть на візку дві ноги. Кожного дня я страждаю від болю, від болю страшного і нетерпимого, від болю, від якого хочеться плакати, – зазначила Зінкевич.

Також депутатка наголосила, що нині в Україні вже понад 1,5 млн ветеранів.

Вона зауважила, що кожного дня у країні страждає десятки та сотні тисяч таких осіб. Народна обраниця пояснила, що такі люди отримали ПТСР, бойові чи цивільні травми і закликала зрозуміти, що від рішення Верховної Ради залежить доля тих, хто потребує знеболення.

Тому що коли ти живеш з таким – кожну секунду ти думаєш тільки про це. Я переборюю себе, працюючи в наших лавах, працюючи за Україну, роблячи свій батальйон “Госпітальєри”. Але кожна секунда дається мені дуже важко. І тому я від себе, від наших пацієнтів, від наших друзів, яких велика кількість, на жаль вже понад півтора мільйона ветеранів – прошу вас проголосувати за цей закон, – закликала Зінкевич.

Ветеранка визнала, що наразі законопроєкт може бути неідеальним, але запевнила, що як член комітету охорони здоров’я обов’язково допоможе врахувати необхідні правки.

У січні 2023 року Зінкевич стала однією з героїнь спеціального проєкту “Захищаючи Україну” на платформі  Державного департаменту США ShareAmerica, нагадали у пресслужбі “ЄС”.

Презентуючи її історію, Посольство США в Україні написало у Twitter: “мужні українські громадяни роблять надзвичайний внесок у захист свободи своєї країни перед обличчям російської агресії. До вашої уваги надихаюча історія Яни Зінкевич про служіння, жертовність і порятунок життів”.

У 2014 році, коли РФ вдерлася в Україну, включно з частинами Донбасу, Яна Зінкевич була старшокласницею, яка планувала стати лікарем. Вона хотіла зробити свій внесок у допомогу своїй країні. Після закінчення навчання вступила до Добровольчого українського корпусу на Донбасі, де відповідала за надання медичної допомоги. Тоді у зонах бойових дій працювала обмежена кількість медиків, тож вона заснувала “Госпітальєри” – медичний добровольчий батальйон. Гасло батальйону – “Заради кожного життя”.

Група спочатку була невеликою, з кількох волонтерів і однієї машини. Протягом минулих дев’яти років батальйон стабільно зростав. Зінкевич очолила понад 200 евакуацій, перш ніж постраждала в автомобільній аварії 2015 року. Одначе, вона продовжує тренувати волонтерів.

BBC включила Яну Зінкевич до списку 100 найбільш надихаючих і найвпливовіших жінок 2022 року. Ветеранка нагороджена орденом “За заслуги”.

Зауважимо, 13 липня Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні. Закон підтримали 268 депутатів.

  • Мер Дніпра Борис Філатов переконаний, що необхідно легалізувати медичний канабіс в Україні.
  • 2 грудня 2020 року комісія, до якої входять 53 держави-члени ООН, проголосувала за рекласифікацію канабісу і його похідних. Так, канабіс було вилучено з категорії найнебезпечніших наркотиків. Проте за це рішення не проголосувала Україна.
  • 9 квітня 2021 року Кабінет Міністрів України розширив список дозволених у медичних цілях наркотичних препаратів. Серед них – лікарські засоби на основі канабісу (речовини, виготовленої з рослин конопель).

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.