Група «Вагнер» не бере «значної участі» у війні – Пентагон

Джерело:

У Пентагоні зазначили, що російська група “Вагнер” ​​не бере істотної участі у військових операціях в Україні, більш ніж через два тижні після того, як найманці влаштували заколот у Росії.

На даному етапі ми не бачимо, що сили ПВК “Вагнер” суттєво брали участь у підтримці бойових дій в Україні, — заявив офіційний представник Пентагону бригадний генерал ВПС Патрік Райдер.

Найманці “Вагнер” вели одні з найкривавіших битв російсько-української війни, проте, після повстання минулого місяця бойовикам дали можливість виїхати до РБ, приєднатися до регулярних військ РФ або повернутися до своїх родин.

12 липня міністерство оборони Росії повідомило, що “Вагнер” завершує передачу зброї регулярним збройним силам РФ.

Зауважимо, 11 липня Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що він не вірить у завершення подій, пов’язаних з головою ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним.

Раніше у WP зазначили, що очільнику ПВК “Вагнера” Євгенію Пригожину, рейтинг популярності якого різко зріс перед його короткочасним повстанням, загрожує політичне знищення – сучасний еквівалент того, як радянський лідер Йосип Сталін очищав ворогів з офіційних фотографій.

Тоді як в ISW переконані, що рішення президента Росії Володимира Путіна відтермінувати покарання ПВК “Вагнер” за нещодавню спробу заколоту ставить його самого та його підлеглих у незручне становище.

  • 24 червня, коли підрозділи ПВК “Вагнер” розпочали заколот та рухалися до Москви, частина військових машин поїхала в напрямку укріпленої російської армійської бази, де зберігається ядерна зброя.
  • Розвідка Німеччини прослуховувала розмови між Євгеном Пригожиним і самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком у день збройного заколоту ПВК “Вагнер”, 24 червня.
  • Глава ПВК “Вагнер” Євген Пригожин, ймовірно, зустрівся з російським президентом Володимиром Путіним у Москві після невдалого заколоту.
  • Генерал США Марк Міллі зазначив, що керівництво Росії зазнає чимало “розбіжностей та плутанини” після заколоту ПВК “Вагнер” 24 червня.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.