У Польщі порадили Орбану «створити союз» з Путіним

Джерело: PAP

Заступник міністра МЗС Польщі Владислав Теофіл Бартошевський нагадав Віктору Орбану, що Варшава не веде справ з Росією, на відміну від Угорщини.

Бартошевський також зауважив, що не розуміє, чому Угорщина залишається членом альянсів, політика котрих її не влаштовує.

Заява представника МЗС пролунала після критики прем’єр-міністра Угорщини Європейського Союзу та НАТО. Також Орбан назвав Польщу “лицемірною”. Виступаючи з трибуни Літнього вільного університету в румунській Трансільванії, глава угорського уряду також похвалив Дональда Трампа і захистив Росію.

Ми не ведемо справи з Росією, на відміну від прем’єр-міністра Орбана, який перебуває на маргінесі міжнародного суспільства – як в Європейському Союзі, так і в НАТО, – наголосив Бартошевський, додавши, що виступ Орбана в неділю дуже негативно прокоментував посол США в Будапешті.

У польському МЗС порадили Орбану створити союз із президентом РФ Володимиром Путіним та іншими авторитарними лідерами.

Якщо ти не хочеш бути членом якогось клубу, ти завжди можеш вийти, – пояснив заступник польського міністра.

Представник польського МЗС додав, що позиція угорського прем’єра є “антиєвропейською, антиукраїнською та антипольською”.

Орбан звинуватив Польщу у зміні балансу сил у Європі через послаблення вісі Берлін-Париж на користь нової конфігурації: Лондон, Варшава, Київ, країни Балтії та Скандинавія. Також мала бути послаблена Вишеградська група, яка, в інтерпретації Орбана, мала ґрунтуватися на визнанні сильної Німеччини та Росії та створити третю важливу силу.

Раніше стало відомо, що міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу оцінять, як реагувати на поїздки прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Росії та Китаю та позицію його країни щодо ролі ЄС в Україні.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.