Через заборону США Україна не змогла знищити низку російських Су-34 – Forbes

Джерело: Forbes

За даними ЗМІ Україна мала шанс одночасно знищити низку російських винищувачів Су-34, однак США не дали дозволу на цю атаку. Зараз здійснити подібне більше немає змоги.

Зазначається, що Україна кілька місяців просила своїх іноземних союзників дати дозвіл на використання їхньої зброї – зокрема балістичних ракет – для удару по російських винищувачах, які були розмішені на відкритій ділянці одного з аеродромів РФ неподалік українського кордону.

Водночас партнери України не давали дозволу на атаку, посилаючись на ризик ескалації.

Відтак Україна вирішила самостійно атакувати ворожі аеродроми, зброєю власного виробництва. Зокрема 3 серпня українські БпЛА атакували авіабазу Морозовську у Ростовській області РФ.

Унаслідок атаки, за даними української розвідки, знищено один Су-34, а ще два винищувачі Су-34 зазнали пошкоджень. Також знищено склад боєприпасів.

Це не вперше Україна атакує Морозовську авіабазу, однак ця атака – одна з найбільш руйнівних. Однак такі здобутки даються Україні все важче, оскільки РФ переміщує літаки на інші аеродроми, якомога далі від України.

Метою атак України на аеродроми поблизу кордону є знищення літаків, якими РФ скидає КАБи на українські міста і тих самих КАБів. Щоденно армія РФ використовує близько соті авіабомб для атак.

Хоча КАБи не завжди точні, однак вони настільки потужні, що можуть знищити чи серйозно пошкодити будівлі, в які влучають.

Відтак одна з головних цілей України зараз – зменшити кількість атак КАБами, шляхом знищенням винищувачів та самих авіабомб.

Цього літа в України з’явилась можливість атакувати інфраструктуру з КАБами, коли 47-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк ВПС РФ розмістив десятки Су-34 на авіабазі “Балтімор” у Воронезькій області РФ.

Ця авіабаза доволі захищена, тому Україна просила США дати дозвіл на атаку по ній американськими ракетами ATACMS, які майже неможливо перехопити.

Проте адміністрація Джо Байдена відмовила проханню України. Росіяни, які спостерігали за тим, чи дозволять Україні бити по їхній території іноземною зброєю, все ж вирішили перемістити винищувачі з “Балтімора” на інші аеродроми.

Зараз більшість Су-34 розташовані за сотні км від України і українські БпЛА не можуть досягти їх. Так само тепер їх не можна вразити й американськими ракетами, дальність яких 300 км.

Очевидно, що кілька російських Су-34 все ж розташовані поблизу України для здійснення атак, однак аби покласти край потужним атакам КАБами Україні потрібно знищити не один десяток ворожих винищувачів, а їх переміщення на дальні аеродроми тільки ускладнює це завдання.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

З Яною Баріновою Букви зустрілися у Відні (Австрія), в межах щорічної події viennacontemporary – провідного…

19 вересня станом на 8:00 триває 939 доба широкомасштабної збройної агресії Росії проти України. На фронті ситуація залишається напруженою, оскільки противник продовжує атакувати позиції ЗСУ, використовуючи чисельну перевагу в живій силі та техніці. Українські захисники ефективно стримують наступ, завдаючи агресору значних втрат.