Іран погрожує атакувати ізраїльський парламент та офіс прем’єра

Джерело: Blick

Іран опублікував список потенційних цілей в Ізраїлі, які можуть бути атаковані під час неминучого удару у відповідь.

Нині ЗМІ повідомляють про 22 цілі, про які Іран оголосив через портал новин своїх збройних сил Defapress. Серед них – нафтові та газові родовища у Середземномор’ї, електростанції на півночі Ізраїлю, військові бази та урядові будівлі в Єрусалимі та Тель-Авіві (зокрема будівля Кнесета, офіс прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху та міністерство оборони). Крім того, у приціл Ірану потрапили три аеропорти та дві гавані.

Усі ці об’єкти є найважливішими елементами критичної інфраструктури Ізраїлю.

Інститут вивчення війни у ​​Вашингтоні бачить за цими погрозами з Ірану певну стратегію. Вказані цілі розкидані по всій країні і, ймовірно, режим ісламізму хоче змусити Ізраїль розмістити системи ППО на великій території і тим самим зменшити щільність оборони.

Проблема для Ізраїлю полягає в тому, що загроза ракетних атак походить не тільки з Ірану, а й від “Хезболли” в Лівані (під загрозою північ країни), ХАМАСу у секторі Гази (південний захід), хуситів у Ємені (південь) та іранських позицій у Сирії (північ) та Іраку (схід).

Раніше ми писали, що Іран опинився перед дилемою щодо атаки на Ізраїль у відповідь на вбивство лідера ХАМАСу. У ЗМІ зазначають, що Іран прагне потужної помсти, яка водночас не повинна призвести до повномасштабної війни на Близькому Сході.

Саме ця проблема, імовірно, заважає Ірану швидко атакувати Ізраїль, попри попередження про оперативний напад.

Старша радниця з Близького Сходу та Північної Африки у Міжнародній кризовій групі Діна Есфандіарі вважає, що Іран захоче потужно відповісти Ізраїлю, але зробити це так, щоб не почалась війна, в яку будуть втягнуті США.

Серед варіантів атаки по Ізраїлю Іран може обрати атаку на військові об’єкти, як це було у квітні. Однак ця атака завдала мінімальної шкоди Ізраїлю, який відбував ворожі цілі з допомогою союзників.

Другий варіант – використати для атаки свої проксі-сили, такі як ополченці в Іраку, угруповання “Хезболла” у Лівані та хусити у Ємені.

Представник ГУР МО України Андрій Черняк повідомив, що під час операції Воєнної розвідки із зачистки Вовчанського агрегатного заводу ватажки російських військ усвідомлювали безнадійність повернення контролю над об’єктом, однак, змушували своїх солдатів чинити опір.

Президент України прокоментував російські висловлювання стосовно можливого застосування ядерного озброєння. Він зауважив, що Путін може вдарити будь-коли і по будь-якій країні, але, навряд чи піде на цей крок.

У МЗС наголосили, що українська сторона розчарована інформацією щодо підтримки швейцарською стороною так званого “Китайсько-бразильського консенсусу з шести пунктів”.

29 вересня президент Сполучених Штатів Джо Байден висловив упевненість, що Україна зрештою здобуде перемогу у повномасштабній війні проти Росії. Він запевнив у сталій підтримці для цього з боку США.

29 вересня президент Володимир Зеленський повідомив, що тільки за один цей тиждень російська армія застосувала майже 900 авіаційних бомб, більш ніж 300 “шахедів” і понад 40 ракет.