Фінляндія на кордоні з Росією почне відстежувати мобільні телефони

Джерело: Yle

Фінська прикордонна служба розпочне відстежувати мобільні телефони та інші пристрої поблизу кордону з Росією, отримавши нові можливості для радіотехнічного спостереження. Це стало відповіддю на провокації з боку РФ, яка використовувала мігрантів з арабських та африканських країн для тиску на фінські КПП наприкінці 2023 року та на початку цього.

Нові повноваження дозволяють прикордонникам відстежувати рух пристроїв, що передають радіосигнали, як на фінській, так і на російській стороні кордону. Командувач Прикордонної служби Юхо Ванхатало наголосив, що ці заходи значно покращать здатність реагувати на загрози, такі як контрабанда або нелегальне перетинання кордону. Він уточнив, що спостереження не включатиме перехоплення змісту переговорів, а лише визначатиме місцезнаходження пристроїв.

Моніторинг також охоплюватиме російську сторону кордону, що допоможе виявляти підозрілу активність, зокрема у контексті використання Росією мігрантів для створення кризових ситуацій на кордоні. Тімо Хіеталахті, керівник відділу мобільних мереж Telia Finland, зазначив, що сигнал мобільного телефону можна виявити на відстані до 30-40 кілометрів, що розширює можливості контролю.

Зазначимо, що 2 серпня глава фінського уряду Петтері Орпо казав, що нині відкриття пропускних пунктів на кордоні з Росією неможливе. Питання щодо зняття обмежень розглянуть лише тоді, коли РФ змінить характер своїх дій щодо мігрантів, пише Yle.

Вперше фінсько-російський кордон закрили у листопаді 2023 року. Тоді закрили чотири пункти пропуску на кордоні з РФ через зростання кількості мігрантів.

У зв’язку з цим, минулого року уряд Фінляндії заявив про намір посилити міграційну політику низкою способів. Метою є скорочення дозволів для шукачів притулку до мінімального рівня, дозволеного директивою ЄС.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.