Прем’єр-міністр Індії Моді, який обіймався з Путіним, закликав Зеленського до переговорів

Джерело: брифінг Нарендра Моді з Володимиром Зеленським

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді 23 серпня закликав до мирних перемовин. Він зазначив це на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, наголосивши, що прибув із “посланням миру”.

За словами Моді, Індія підтримує повагу до територіальної цілісності та суверенітету, вважаючи, що діалог і дипломатія є єдиним шляхом до розв’язання війни.

“Ми повинні рухатися в напрямку діалогу, не гаючи часу. Запевняю вас, що Індія готова зробити проактивний внесок у мирні зусилля. Я особисто готовий зіграти будь-яку роль як друг, щоб допомогти досягти миру”, – додав індійський прем’єр.

Візит прем’єр-міністра Індії став першим за весь період незалежності України. Зеленський охарактеризував цю подію як історичну. Крім того, Київ та Нью-Делі домовилися про співпрацю, підписавши чотири угоди у сферах медицини, сільського господарства, гуманітарної допомоги та культури.

Моді заявив, що Індія виконує “подвійну роль” у контексті війни Росії проти України. Першочергово це стосується надання гуманітарної допомоги українцям.

“Під час кризи є кілька типів допомоги, якої потребував народ України, і щоб задовольнити ці потреби, ми прийняли гуманітарну точку зору, і ми намагалися зробити все можливе, щоб задовольнити ці потреби”, – наголосив він.

Другою роллю Індії Моді назвав притримування “сторони миру”.

“Другий аспект нашої ролі полягав у тому, щоб триматися подалі від війни. Але це не означає, що ми були просто байдужими спостерігачами. Ми ніколи не приймали цієї ролі. Ми ніколи не були нейтральними. Ми з першого дня вирішили, що перебуваємо на боці миру”,– сказав прем’єр.

Від початку війни в Україні індійський уряд утримується від прямого засудження російського вторгнення, закликаючи до діалогу між сторонами. У липні Моді відвідав Москву після того, як російський артобстріл призвів до загибелі понад 30 людей в Україні та завдав значної шкоди дитячій лікарні “Охматдиту” в Києві. Цей візит викликав осуд з боку президента України Володимира Зеленського.

Індія традиційно підтримує тісні зв’язки з Росією, яка з часів холодної війни є ключовим постачальником зброї для Нью-Делі. В умовах війни в Україні Росія стала одним із головних постачальників нафти в Індію за зниженими цінами, що приносить Індії економічні вигоди і допомагає підтримувати російську економіку під санкціями Заходу.

Водночас Індія відчуває тиск з боку західних держав, які прагнуть зміцнити свої відносини з Нью-Делі для протидії зростаючому впливу Китаю в Азійсько-тихоокеанському регіоні. Індія входить до “четвірки” (QUAD) разом зі США, Японією та Австралією, яка позиціює себе як противагу Китаю.

Південь Німеччини “тероризують” середземноморські мурахи, які перегризають дроти електрокабелів та інтернету.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

Колишнього співробітника ЦРУ (Центральне розвідувальне управління США), який накачував наркотиками й піддавав сексуальному насильству десятки жінок, засудили до 30 років ув’язнення.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.