Норвегія дозволила Україні використовувати свої технології артилерійських снарядів

Джерело: Bloomberg

В п’ятницю, 23 серпня, уряд Норвегії дозволив Україні використовувати свої оборонні технології для артилерійських снарядів, розроблені Nammo AS.

Минулого місяця Норвегія вирішила збільшити виробництво передових артилерійських боєприпасів і ракетних двигунів, щоб збільшити постачання в Україну та її союзників по НАТО, а також зміцнити власні запаси.

“Ми бачимо, що важливо зміцнити здатність українців виробляти сучасні артилерійські боєприпаси в Україні”, — сказав прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

Nammo, спільним власником якої є норвезька держава та фінська аерокосмічна та оборонна компанія Patria Oyj, також погодилася налагодити ліцензійне виробництво 155-мм артилерійських снарядів в Україні, повідомив уряд Норвегії.

Сполучені Штати Америки перекинули на острів Шемія біля узбережжя Аляски кілька підрозділів повітрянодесантних військ та реактивні системи залпового вогню HIMARS, у відповідь на зростання військової активності Росії та КНР довкола регіону.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 вересня. З початку доби відбулося 139 бойових зіткнень, з яких 34 досі тривають.

Ввечері 17 вересня російські війська масовано атакували Запорізьку область. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб та пʼятеро отримали поранення, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Військовослужбовці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України прикинулися російськими розвідниками, аби захопити у полон трьох солдатів РФ.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, котра регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році).