Банки Киргизстану перекривають російські схеми оплати китайських санкційних товарів

Джерело: The Moscow Times

Банки Киргизстану перекривають популярний канал платежів з РФ до Китаю за санкційні товари, поскаржилися кілька імпортерів.

З початку повномасштабної війни Киргизстан став популярним каналом постачання в Росію підсанкційних товарів. В минулий рік багато імпортерів користувалися агентською схемою (через посередників та треті країни) або через свої іноземні структури переказували гроші в різні країни світу через киргизькі банки.

Це був поширений спосіб переказати кошти постачальникам до Китаю, Туреччини та Південної Кореї – так розраховувалися і за санкційні автозапчастини, обладнання та автомобілі, і за товари, що не потрапили під санкції. Американські та південнокорейські банки з 2022 року майже не приймали прямі платежі з Росії, а європейські якщо і приймали – то з великими обмеженнями, Туреччина і Китай практично перестали приймати з Росії платежі в доларах і євро, зараховуючи тільки свої національні валюти і рублі. Тоді як у Туреччину можна платити лише за кілька видів продукції – товари народного споживання, медикаменти та продукти.

Водночас платежі через Киргизстан у будь-якій валюті приходили до постачальника за 1-3 дні, окрім цього, платити можна було не лише в юанях чи рублях, а й навіть у доларах, розповідає імпортер, який користується цим каналом оплати.

Однак, гайки поступово закручувалися. Рік тому через російські гроші будь-які платежі по SWIFT з киргизьких банків були поставлені під жорсткий контроль у Туреччині та Південній Кореї.

А цього літа під тиском влади США, яка загрожує вторинними санкціями банкам, котрі активно працюють з Росією, китайські банки теж почали з великою підозрою ставитися і до грошей, що прийшли з Киргизстану. Спершу іноземні банки стали довше перевіряти платежі у доларах та євро, що прийшли з Киргизстану, запитуючи додаткову інформацію про відправників, призначення платежу та маршрут постачання. Згодом перевірки поширилися і на платежі у національних валютах.

У липні деякі киргизькі банки, наприклад Mbank, повідомили клієнтам, що перестають переводити юані по SWIFT у великі китайські банки, тому що ті відмовляються їх приймати, знаючи, що за такою схемою часто платили російські імпортери.

Наступним кроком стала відмова іноземних банків та від рублів.

І ось новий етап: киргизькі банки почали вимагати від платників зобов’язання, що товар, що закуповується, буде розмитнений в Киргизстані, розповіли три імпортери, котрі отримали такі вимоги.

Ми повідомляли, що банки Казахстану, Узбекистану, Киргизстану та Таджикистану почали частіше відмовлятися у прийомі коштів від компаній РФ. Банки пояснюють це тим, що не хочуть “потрапити під роздачу у зв’язку з санкціями США”.

Це випливає з огляду діяльності транспортних компаній ПЕК, Digital ЗЕД, GTL та Logita Trade.

Зауважується, що частка відмов у платежах через банки Центральної Азії лише у липні зросла до 30%.

Банки запитують все більше додаткових документів і пояснень, зокрема стосовно даних про компанії, засновників, клієнтів, джерела коштів та деталі угод. Проблеми посилилися у другому кварталі 2024 року і виникають навіть за платежів національними валютами.

Найбільше проблем виникає при оплаті товарів через банки Середньої Азії в інші країни, зокрема Китай, — заявила засновниця Digital ЗЕД Анна Фомічова.

Формат транскордонних переказів змінюється щодня і компанії постають перед труднощами, зокрема й щодо зростання кількості повернень та відмов у переказах. Проблеми з переказами підтвердили у Торгово-промисловій палаті РФ.

Раніше ми повідомляли, що один з найбільших державних банків Китаю, Bank of China, заявив про відмову співпрацювати з Московською біржею після запровадження чергових санкції США.

Заступник радника Білого дому з питань національної безпеки з питань міжнародної економіки Дейліп Сінгх повідомив, що США спільно з союзниками готові посилити санкції та експортний контроль, щоб запобігти китайсько-російській торгівлі, що загрожує їхній безпеці на тлі триваючої російсько-української війни.

Також стало відомо, що понад 98% китайських банків перестали приймати прямі платежі з Росії, що може створити серйозні проблеми для російського бізнесу. Згідно з російськими ЗМІ, відмови в обслуговуванні почалися в липні, коли місцеві банки Китаю, котрі раніше стабільно співпрацювали з російськими компаніями, масово припинили проводити транзакції.

Регіональні китайські банки, котрі орієнтуються на внутрішній ринок, протягом місяців були основними партнерами для російських компаній. Але тепер російський бізнес змушений шукати альтернативні шляхи для фінансових операцій, використовуючи посередників у третіх країнах.

Раніше Сполучені Штати Америки готувалися запровадити обмеження проти Киргизстану за допомогу Росії в ухиленні від санкцій Заходу.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

Республіканці в Палаті представників звинуватили адміністрацію президента США Джо Байдена в брехні американцям щодо виведення військ США з Афганістану у 2021 році.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.