Чи був би інший російський лідер більше схильним до миру? — аналіз ISW

Джерело: Інститут з вивчення війни (ISW)

Аналітики ISW припустили, чи інший лідер Росії змінив би риторику президента Володимира Путіна, й чи був би більше зацікавлений у мирі.

За даними ISW, “дуже малоймовірно”, що наступник Путіна буде “більш налаштований до мирних переговорів та справедливого вирішення” війни.

“Кремль витратив роки на те, щоб заперечувати існування української нації та делегітимізувати український суверенітет, і ця спроба мала широкомасштабний і, ймовірно, довгостроковий вплив на російське суспільство”, – йдеться у звіті.

У ISW зазначили, що російські офіційні особи відкрито заявили про свою неприязнь до мирних переговорів на українських умовах, тож наступник Путіна, “швидше за все, дотримуватиметься таких же поглядів”.

У відомстві додали, що припинення вогню на теперішній лінії фронту “піде лише на користь Росії” та дасть Кремлю час для підготовки до подальшого наступу.

Запаси зброї та іншого військового обладнання у Пентагону скорочуються, тому обсяги пакетів військової допомоги Україні упродовж останніх місяців стали меншими.

18 вересня глава МЗС Андрій Сибіга провів зустріч з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо у Братиславі. Сторони зокрема обговорили співпрацю між державами.

Міжнародний валютний фонд відклав поновлення консультацій з урядом Росії після звернення європейських країн, що співпраця з агресором посилить пропаганду Кремля.

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що план перемоги вже повністю готовий. У своєму вечірньому зверненні він зазначив, що всі пункти, ключові акценти та необхідні додатки з деталями до плану вже опрацьовані.

18 вересня міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас представив інформацію про додаткову військову підтримку України на закритому засіданні Комітету Сейму з питань національної безпеки і оборони.