Шольц готує «мирний план» для України, який не виключає передачі територій РФ — ЗМІ

Джерело: La Repubblica

Канцлер ФРН Олаф Шольц готує план врегулювання війни в Україні, який не виключає передачі Росії частини українських територій.

“Лідер соціал-демократів вже працює разом з деякими прихильниками Соціал-демократичної партії Німеччини над своєрідним “Мінськом-3” (Мінські угоди – ред.)”, – розповіло джерело, близьке до уряду.

Як розповіли у виданні, після невдач на виборах Шольц має намір “розіграти українську карту”, ​​щоб зміцнити свої позиції при владі. При цьому план, який готує канцлер, не виключає передачу РФ частини української території.

На виборах у Тюрингії та Саксонії Соціал-демократична партія Німеччини Шольца посіла п’яте та четверте місце, набравши 6,1% та 7,3% відповідно. Позначка для проходження до парламенту становить 5%. У Тюрінгії впевнену перемогу здобула права партія “Альтернатива для Німеччини” (АдГ), набравши 32,8% голосів. У Саксонії ця партія зайняла другий рядок з 30,6% голосів, поступившись Християнсько-демократичному союзу (ХДС), який набрав 31,9%.

Напередодні в інтерв’ю Шольц наголосив на необхідності провести новий саміт миру з метою врегулювання кризи в Україні з обов’язковою участю Росії.

Раніше повідомлялося, що Україна прагне провести другий саміт миру до виборів президента США у листопаді 2024 року. На другий саміт планують запросити й РФ. Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю Bloomberg заявив, що не виключає запрошення Росії на майбутній мирний саміт, проте вважає Путіна – занадто наляканим.

Володимир Зеленський повідомив, що Україна планує вже за кілька місяців провести другий аналогічний захід, на якому гіпотетично може бути присутній представник від РФ.

На першому глобальному саміті миру у Швейцарії не було жодних представників РФ.

  • У РФ заявили, що їхня країна не має наміру брати участі у другому Саміті миру, – сказав заступник глави МЗС РФ Михайло Галузін.
  • Дипломатичні зусилля прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, зокрема його поїздки у РФ та Китай, розлютили Захід.
  • Україна прагне провести другий саміт миру до виборів президента США у листопаді 2024 року. На другий саміт планують запросити й РФ.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.