У Фінській затоці зафіксували збої в роботі GPS

Джерело: Yle

У Фінській затоці були виявлені збої в роботі GPS та GNSS на суднах.

Як розповіли в мовнику, порушення в супутниковому позиціюванні особливо спостерігалися у східній частині Фінської затоки, поблизу Котки та Гельсінкі, про що сповістили багато цивільних суден і підрозділи берегової охорони країни.

Берегова охорона закликала всіх, хто керує суднами, мати при собі морську карту та переконатися, що навігація традиційними методами також можлива.

Відтоді, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, навколо Фінської затоки та Східної Фінляндії спостерігалися масштабні збої в роботі GPS. Серед іншого, втручання порушило роботу комерційного авіасполучення.

Колишній командувач Cилами оборони Фінляндії, депутат парламенту Ярмо Ліндберг раніше заявляв, що Росія глушить GPS у регіоні, щоб запобігти українським атакам на стратегічні цілі в РФ.

“Росія використовує глушіння для захисту, наприклад, баз, складів, нафтових резервуарів. Водночас вони створюють проблеми для комерційного регулярного руху, що їх зовсім не турбує”, – пояснив він.

Внаслідок нічних і ранкових російських обстрілів Сумської області 19 вересня загинули двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення. Ворог здійснив 19 атак по прикордонних районах та населених пунктах, зафіксовано 38 вибухів.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив у середу, 18 вересня, що, ймовірно, зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським, який наступного тижня відвідає США.

Президент України Володимир Зеленський наступного тижня зустрінеться з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс у Вашингтоні. Зустріч відбудеться на тлі зусиль Гарріс зміцнити свій зовнішньополітичний профіль, повідомляє ЗМІ із посиланням на джерело, обізнане з питанням.

Згідно з одинадцятьма представниками індійського та європейського уряду й оборонної промисловості, європейські клієнти перенаправили артилерійські снаряди, які продають індійські виробники зброї, в Україну, що викликало обурення в росіян.

19 вересня станом на 8:00 триває 939 доба широкомасштабної збройної агресії Росії проти України. На фронті ситуація залишається напруженою, оскільки противник продовжує атакувати позиції ЗСУ, використовуючи чисельну перевагу в живій силі та техніці. Українські захисники ефективно стримують наступ, завдаючи агресору значних втрат.