Україна зібрала пшениці втричі більше, ніж становить внутрішнє споживання — Мінагрополітики

Джерело: Мінагрополітики

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Тобто Україна зібрала пшениці втричі більше, ніж складає споживання всередині країни. Щоб не допустити надмірного експорту пшениці, між Міністерством аграрної політики та продовольства, виробниками і трейдерами був підписаний меморандум, в якому зазначено, що експорт не може бути більшим ніж 16,2 млн тонн пшениці в поточному році.

На цьому наголосив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. Згідно з меморандумом, необхідна кількість пшениці, необхідна для внутрішнього споживання, буде доступна. Якщо ця позначка буде досягнута, то ів Уряду є можливість зупинити експорт.

Зауважимо, прогнозований врожай зернових та олійних культур в Україні на 2024 рік може скоротитися до 74 мільйонів тонн, що є на 10% менше, ніж у 2023 році, коли вдалося зібрати 82 мільйони тонн. Фактичний результат залежить від погодних умов.

У 2023 році попередній прогноз передбачав врожай на рівні 63,5 мільйона тонн, але насправді вдалося зібрати майже на 30% більше. Така значна різниця свідчить про важливість врахування погодних умов при прогнозуванні урожаю.

Серед основних зернових культур очікується зменшення урожаю пшениці, ячменю та кукурудзи на 13,5%, 14% та 12,5% відповідно. В той самий час, прогнозується збільшення виробництва сої на 10,6%. У секторі олійних культур площі посіву сої збільшаться, тоді як посівні площі соняшника та ріпака майже залишаться на минулорічному рівні.

Ці прогнози стають важливими вказівниками для аграрного сектору та допомагають планувати дії в умовах змінної природи та ринкових умов.

Довідка. В Україні вже намолочено 39,06 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 10, 9 млн  га. Загалом зібрано 30,08 млн тонн зернових, 8,2 млн тонн олійних та 741,5 тис. тонн цукрового буряку.

  • В.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький оголосив, що працівників аграрного сектору почнуть бронювати від мобілізації. “Бронь” діятиме протягом 12 місяців.
  • Зміни клімату загрожують Великому кораловому рифу, який є домом для величезного різноманіття морського життя, включаючи понад 1500 видів риб і більше ніж 600 видів коралів.
  • Світовий океан досягнув найвищої температури за всю історію спостережень.
  • Глобальне потепління призводить до того, що деякі види рослин і тварин, що проживають в океані, змушені переміщуватися від екватора у бік полюсів.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.