Росія поширює дезінформацію в інфопросторі Глобального Півдня – ЦПД

Джерело: ЦПД

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

Зокрема у медіа Сирії активно поширюються співзвучні РФ наративи про нібито контакти України з ісламістами. До того ж часто цитуються заяви російських високопосадовців на цю тему, зокрема Сергія Лаврова та Марії Захарової, без згадки про позицію України.

Також видання регіону ситуацію в Україні подають у вигідному роспропаганді світлі. Зазначається, що “громадськість втомилася від війни, мобілізації, майже щоденних відключень світла та повсюдної корупції”.

Тоді як в арабських медіа з’явилася публікація стосовно російських інформаційних впливів у США, де причетність росіян до втручання в американський інформаційний простір не піддається сумніву журналістами та експертами. Окрім того, нещодавно опубліковано матеріал про вбивство росіянами трьох працівників Червоного Хреста.

Своєю чергою, великого розголосу на Близькому Сході та в Африці набули репортажі щодо влучання російської ракети в судно, котре перевозило зерно до Єгипту.

У матеріалах цитуються слова президента України, що “пшениця та продовольча безпека ніколи не мають бути мішенню для ракет”, – мовиться у повідомленні ЦПД.

Читайте також: Росія отруює ЄС дезінформацією – Єврокомісія

Раніше Польща закликала Європейський Союз розпочати у Сполучених Штатах кампанію для підвищення обізнаності американської громадськості, щоб протистояти російській дезінформації.

Тоді як у відповідь на зростаючі загрози з боку дезінформаційних кампаній Німеччина створила спеціальну робочу групу. Ініціатива є наступним кроком у реалізації першої стратегії національної безпеки правлячої коаліції канцлера Олафа Шольца, опублікованої торік. У стратегії Росія була виділена як головна загроза безпеці країни.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.