Латвія перехопила російські винищувачі без увімкнених транспондерів

Джерело: Повітряні сили Латвії

Над Балтійським морем 20 і 21 вересня виявили шість російських винищувачів без увімкнених транспондерів. Латвія підняла в небо літаки Eurofighter для їхнього супроводу.

Зауважується, що російські літаки не включили транспондери та не надали плану польоту.

Своєю чергою, Латвія підняла в повітря винищувачі НАТО Eurofighter, котрі попередили російських пілотів та супроводили їх до кордону.

Раніше повідомляли, що Міністерство оборони Латвії посилило спостереження за повітряним простором після інциденту 7 вересня, коли в Гайгалівській волості Резекненського краю впав безпілотник Shahed.

Міністри оборони Латвії, Литви та Естонії під час тристоронньої зустрічі у січні схвалили ініціативу Балтійської лінії оборони, що посилить оборону східного кордону країн Балтії та НАТО. Тісно скоординоване будівництво лінії оборони фінансуватиметься кожною країною-учасницею окремо. Також планується створити мережу бункерів, опорних пунктів і розподільчих ліній.

Зауважимо, у 2023 році повітряні сили НАТО по всій Європі понад 300 разів підіймалися на перехоплення російських військових літаків, які наближалися до повітряного простору Альянсу, водночас більшість перехоплень відбувалися над Балтійським морем.

Раніше Франція підняла у повітря винищувачі Mirage для перехоплення російського літака Іл-20 біля узбережжя. У відомстві заявили, що зліт здійснили для перехоплення розвідувального літака РФ. Подія сталася поблизу узбережжя Естонії.

Влітку два нідерландських F-16 підняли на перехоплення двох російських бомбардувальників, що летіли в бік повітряного простору Нідерландів. Того ж дня Повітряні сили Великої Британії також підняли винищувачі Typhoon для перехоплення двох російських протичовнових бомбардувальників Ту-142 у міжнародному повітряному просторі на північ від Шотландії.

Окрім того, Повітряні сили Німеччини підняли у повітря винищувач Eurofighter з метою перехоплення російського військового літака Іл-20М у районі Фінляндії.

Також у серпні винищувачі НАТО тричі злітали для супроводу російських літаків над територію країн Балтії. Відтак перехопили десять літаків РФ над Балтійським регіоном.
Також Повітряні сили Німеччини та Швеції підіймали в небо винищувачі, щоб перехопити російський морський патрульний літак Іл-20М над Балтією.
  • Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш повідомив, що країна знову запровадила військову службу, щоб стримати Росію від вторгнення в Європу.
  • Прямий збройний конфлікт НАТО з Росією ближче, ніж багато хто думає, попереджає експерт з ракетних технологій та науковий співробітник докторантури університету в Осло Фабіан Гоффман.
  • Через свої імперські амбіції Росія становить найбільшу та найгострішу загрозу для країн НАТО. У разі “заморожування” війни в Україні, Москві знадобиться шість –десять років, щоб відновити свою армію. Протягом цього періоду Німеччина спільно з Альянсом повинні дати можливість своїм Збройним силам боротися з Росією. Тільки так можна буде зменшити ризик наступної війни в Європі.
  • У НАТО попередили, що занадто велика бюрократична тяганина заважає переміщенню військ у Європі, проблема, яка може спричинити серйозні затримки, якщо розпочнеться війна з Росією.

У ніч на 23 вересня російські війська атакували  Запоріжжя. Згідно з інформацією голови Запорізької ОВА Івана Федорова, поранення дістали п’ятеро осіб.

Над Балтійським морем 20 і 21 вересня виявили шість російських винищувачів без увімкнених транспондерів. Латвія підняла в небо літаки Eurofighter для їхнього супроводу.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 22 вересня. З початку доби відбулося 121 бойове зіткнення, противник завдав один ракетний (2 ракети), 52 авіаційних удари (зокрема, задіяв 71 КАБ) та 625 ударів дронами-камікадзе, здійснив більше ніж 3900 обстрілів позицій наших військ.

Глава Міноборони Рустем Умєров повідомив, що станом на сьогодні Україна закупила понад мільйон дронів з початку року, а власні спроможності виробництва оцінюються в декілька мільйонів.

22 вересня, на день осіннього рівнодення, військові “Азову” відзначають День мертвих, згадуючи всіх полеглих бійців бригади.