Встановлено дату падіння супутника Європейського космічного агентства на Землю

Джерело: Sky news

Супутник, призначений для повернення на Землю за допомогою першого у своєму роді допоміжного повторного входу, впаде в Атлантичний океан наступного тижня.

Європейське космічне агентство (ESA) повідомило, що корабель Aeolus буде повертатися з орбіти поетапно, за допомогою оперативного центру в Німеччині, який буде керувати ним на шляху.

Він розпочнеться в понеділок, 24 липня, коли початковий набір маневрів приведе його з висоти 280 км до 250 км. У наступний четвер орбіта знизиться до 150 км, а наступної п’ятниці – якщо все піде за планом – до 120 км.

Очікується, що звідти супутнику знадобиться близько п’яти годин, щоб знову увійти в атмосферу над Атлантикою.

Передбачається, що лише 20% корабля, який важить 1,3 тонни, вціліє. Останки потонуть і не буде спроб їх витягти.

ESA повідомило, що такий тип допомоги при повторному вході ніколи не випробували. 

Aeolus обертається навколо Землі на висоті 320 км із 2018 року, допомагаючи покращити прогноз погоди, вимірюючи вітер в атмосфері.

Сімонетта Челі, директорка відділу спостереження за Землею ESA, сказала, що супутник є “справжньою історією успіху”, оскільки його розгортання тривало понад три роки.

Щороку кількість космічних запусків стрімко зростає: від державних установ, таких як NASA та ESA, до приватних компаній на кшталт SpaceX.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.