Трамп назвав Гарріс «розумово відсталою», а Байдена душевно хворим

Джерело: The Washington Post

Колишній президент Дональд Трамп під час свого розкритикував віцепрезидентку Камалу Гарріс, назвавши її “розумово відсталою”. Водночас президента США Джо Байдена він сказав, що висловлює сумніви щодо його розумової спроможності.

Дії Камали Гарріс він порівняв з вчинками “розумово неповноцінної людини”.

“Джо Байден став психічно неповноцінним. Камала народилася такою. Вона такою народилася. І якщо ви подумаєте про це, тільки розумово неповноцінна людина могла допустити, щоб це сталося з нашою країною”, — сказав Дональд Трамп.

Його висловлювання викликали осуд з боку громадських організацій, що захищають права людей з інвалідністю. Хоча безпосередньо сам виступ супроводжувався гучним схваленням з боку натовпу.

Думку Трампа розкритикували з огляду на те, що він неодноразово висловлює расистські та сексистські погляди. За словами Марії Таун, генеральної директорки Американської асоціації людей з обмеженими можливостями, коментарі відображають неточні та ненависні упередження Трампа щодо людей з інвалідністю. Таун підкреслила, що такі заяви “шкодять гідності людей з обмеженими можливостями”.

Виступ також ознаменував чергову ескалацію особистих нападів Трампа на Гарріс. Колишній президент неодноразово ставив під сумнів її расову приналежність, посилюючи непідтверджені чутки, а також публічно висміював її ім’я, що деякі спостерігачі розцінили як принизливий расистський жест. Ще він неодноразово ставив під сумнів расову приналежність Гарріс, неправдиво стверджуючи, що вона лише нещодавно почала представляти себе чорношкірою.

Прессекретарка кампанії Гарріс-Скотта Валца, Сарафіна Чітіка, швидко відреагувала на виступ Трампа, заявивши: “Дональд Трамп нарешті говорить правду виборцям: він не може запропонувати американському народу нічого “надихаючого”, лише темряву”.

Республіканська кампанія Трампа на цю мить активно зосереджена на штаті Вісконсин, де Трамп висловився проти Байдена і Гарріс. Цей штат є ключовим полем битви у майбутніх виборах.

У 2020 році Джо Байден переміг у Вісконсині з невеликою перевагою, випередивши Трампа на близько 20 тисяч голосів. У відповідь на це Трамп планує провести серію мітингів у цьому штаті, зокрема два заходи перед дебатами віцепрезидентів, на яких виступлять ключові республіканські фігури.

Під час свого виступу Трамп продовжив наголошувати на питаннях імміграції та безпеки кордонів, де він традиційно користується політичною підтримкою. Колишній президент знову повторив свої заяви про загрози, які нібито виникають від імміграції. Ще він підкреслив, що мігранти становлять небезпеку для культури та економіки країни.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 30 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

Лідер консервативного блоку ХДС/ХСС Фрідріх Мерц наголосив, що союзники України не ставити собі за мету перемогти РФ у війні.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков поскаржився, що Захід продовжує підтримку України. Тож, за його словами, відтепер саме міноборони РФ визначатиме умови застосування ядерної зброї.

Норвегія розглядає можливість будівництва паркану на кордоні з Росією для підвищення рівня безпеки в країні. Уряд країни вивчає цей варіант як захід протидії можливому потоку біженців з Росії, що може виникнути в майбутньому.

Данія виділить Україні приблизно 4,2 мільярда данських крон (близько 629 мільйонів доларів США) на закупівлю зброї, виготовленої українською оборонною промисловістю.