Просекко, Каберне Совіньйон та інші: найпопулярніші вина світу можуть назавжди зникнути через зміну клімату – дослідження

Джерело: Daily Mail

Найбільш відомі вина світу, такі як Просекко та Каберне Совіньйон, можуть назавжди зникнути з полиць магазинів через кліматичні зміни.

Як розповіли у виданні, виноградники на схилах гір, де вирощують виноград для виготовлення ігристих напоїв, зазнають ризику деградації ґрунту. Ця проблема стосується й інших відомих територій, серед яких Бургундія і Гран Крю. Під загрозою також перебуває Каберне Совіньйон – найпопулярніше червоне вино у світі.

За словами провідного автора дослідження, доктора Паоло Тароллі з Університету Падуї в Італії, ризик полягає не лише у втраті сільськогосподарського продукту або зміні ландшафту, що негативно впливає на місцеву економіку, а й у втраті історії цілих громад та їх культурного коріння.

Ґрунти на гірських виноградниках, здебільшого, тонкі та розмиті, і впродовж мільйонів років ерозія переносила ґрунт і воду вниз схилами. При цьому гірська місцевість вважається ключем до створення аромату у вині.

Як пояснили співрозмовники видання, гірські ґрунти дозволяють вирощувати виноград невеликого розміру, як чорниця, але з вищим співвідношенням шкірки та соку. Оскільки у шкірці багато аромату, смаку та таніну, гірські вина часто мають інтенсивний смак.

Утім, виноградники на схилах пагорбів в Італії, Португалії та Іспанії також є найскладнішими в догляді.

У матеріалі зазначено, що фермери та вчені повинні співпрацювати, щоб врятувати деякі з найзнаменитіших вин у світі. Дослідження засвідчило, що бідний ґрунт і недостатні опади є найбільшою загрозою для галузі.

Серед можливих рішень для запобігання втраті ґрунту – вирощування трави між виноградними лозами для утримання ґрунту та збирання дощової води в резервуарах на схилах пагорбів для запобігання стоку.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.