Російська розвідка завербувала ірландського депутата під час Brexit – ЗМІ

Джерело: The Guardian

Російська розвідка завербувала ірландського депутата у якості пропагандиста й емісара.

За словами джерел, законодавця завербували у 2019 році, коли Росія намагалася розпалити пов’язану із Brexit напруженість між Ірландією та Великою Британією, особливо у британському регіоні Північної Ірландії.

Законодавець не був затриманий і не отримав звинувачень, оскільки він не вчинив жодного злочину, будуючи відносини з агентами Кремля, які працюють у посольстві Росії в Дубліні. Як зазначили співрозмовники, зважаючи на надзвичайно сприятливе для позивачів законодавство Ірландії, ім’я завербованого депутата не має бути розголошене.

На питання журналістів про те, чи працює російський “кріт” в ірландському парламенті, прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс відповів, що не може підтвердити цю інформацію.

За його словами, такі зусилля агентів російської розвідки активізувалися в Ірландії, як і в інших країнах, після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Тоді Ірландія вислала чотирьох російських дипломатів, звинувачених у вербуванні агентів розвідки у політичних і бізнес-спільнотах Ірландії. Москва у відповідь заборонила десяткам ірландських політиків в’їзд до Росії.

Згідно з повідомленням, ірландського депутата нібито завербував російський шпигун Сергій Прокоп’єв, який був серед чотирьох співробітників російського посольства, висланих з Ірландії у березні 2022 року. Усі вони були ідентифіковані як співробітники російської військової розвідки ГРУ, що займалися шпигунством.

При цьому вказано, що росіяни завербували законодавця, серед іншого, для налагодження контактів із незаконним воєнізованим угрупованням у Північній Ірландії, зокрема із “лоялістськими” екстремістами з британської протестантської сторони громади.

За словами джерел, поліція наказала депутату припинити контакти, однак він не послухався. Водночас розслідування поведінки політика не виявило жодних доказів того, що він отримував кошти від росіян або передавав їм документи, які становлять державну таємницю.

Санкції Євросоюзу за повномасштабну війну проти України відчутно вдарили по лісовій промисловості Росії: у 2024 році російські виробники продадуть за кордон близько 20,7 млн кубометрів пиломатеріалів, або на 32% менше, ніж експортувалося в 2021 році. Це випливає із розрахунків консалтингової компанії Strategy Partners.

Рада ЄС розробила нові рамки для обмежувальних заходів у відповідь на дестабілізуючі дії Росії за кордоном.

Другий саміт миру щодо України не відбудеться у листопаді, повідомила радниця глави Офісу президента Дарія Зарівна.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 8 жовтня. Загалом, від початку доби відбулося 142 бойових зіткнення.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що на підконтрольну територію України вдалося повернути чотири родини із Херсонської, Запорізької та Луганської областей, котрі жили під тиском російської окупації.