Журналісти виявили партію майже 11 тисяч банок м’ясних консервів, де майже немає м’яса

Джерело: NGL.media

Журналісти NGL.media виявили факт постачання неякісних м’ясних консервів для Збройних сил України. Згідно з розслідуванням, одна з лабораторій Міністерства оборони схвалила партію майже 11 тисяч банок тушкованої свинини, непридатної до споживання. Замість м’яса, в них міститься суміш сухожиль, шкіри та жирової тканини.

Журналісти отримали п’ять зразків консервів від військових з Покровського напрямку та передали їх на перевірку в незалежну сертифіковану лабораторію. Як зазначається у розслідуванні, опитані військовослужбовці на різних ділянках фронту також скаржилися на низьку якість консервів.

На експертизу відправили продукцію від компанії “Ментеріка”. За результатами досліджень, тушкованка не відповідає державним стандартам (ДСТУ) за органолептичними та фізико-хімічними показниками.

Скриншот з відео

Виявлено, що частка м’яса з жиром у консервах становить лише 22,4% замість мінімально допустимих 59%. До складу цього м’яса входить груба сполучна тканина, яка за стандартом не повинна бути присутня. Крім того, рівень солі перевищує допустимий, а вміст жиру становить менш як 14% при нормативних 35%. Понад 60% консерви складається з води або бульйону.

Як повідомляється, у декларації якості виробника зазначено, що відповідність ДСТУ підтвердила лабораторія військової частини А3466. Та своєю чергою входить до Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міністерства оборони. Саме ця лабораторія відповідає за відбір зразків для аналізу на складах постачальника.

Журналісти висловлюють припущення, що або компанія-постачальник “Трейд Граніт Інвест” та виробник “Ментеріка” надали неправдиві дані про якість консервів, або ж результати лабораторного дослідження були сфальсифіковані.

Партія, про яку йдеться, складається з майже 11 тисяч 525-грамових банок, загальна вартість яких становить 1,38 млн грн.

Компанія “Ментеріка” була заснована у 2021 році та займається виробництвом м’ясних консервів у Києві. Її власник Володимир Мартиненко у розмові з журналістами запевнив, що якість продукції підтверджена відповідними експертизами, проте надати документи відмовився. Він також підкреслив, що компанія не має прямих контрактів із ЗСУ.

Посередником у постачаннях виступила компанія “Мейлет Фаст”, яка через “Трейд Граніт Інвест” постачає продукти військовим на фронт. Власниця компанії “Мейлет Фаст” знімає з себе відповідальність за якість консервів, зазначаючи, що “Трейд Граніт Інвест” отримала позитивний висновок від Міноборони перед покупкою.

“Трейд Граніт Інвест” була зареєстрована за адресою масової реєстрації, а її власниця Юлія Павліченко відмовилася від коментарів. За даними журналістів, компанію пов’язують з екснардепом Олександром Грановським, оголошеним у розшук у 2022 році.

Міністерство оборони підписало з “Трейд Граніт Інвест” угоди на суму майже 7,5 млрд гривень. Компанія займається широким спектром діяльності, включаючи перероблювання та розвідувальне буріння.

На початку 2024 року “Трейд Граніт Інвест” було відсторонено від постачання продуктів до деяких військових частин через те, що вони не довезли харчів на суму понад 10 млн грн. Утім незабаром компанію повернули до постачання, попри скарги військових на якість продуктів.

За два роки проєкт “Хочу жить”, завдяки якому російські військові можуть добровільно здатись в полон, отримав 40 157 звернень. Ця кількість продовжує зростати, попри протидію з боку російських спецслужб.

У ніч на 7 жовтня два російських БпЛА зафіксували поруч з промисловим майданчиком Південноукраїнської АЕС. Відстань прольоту шахедів від ядерних об’єктів становила менш як 10 км.

Міністр оборони Південної Кореї повідомив, що Північна Корея, ймовірно, направить своїх військових до України на підтримку Росії. Це сталося на фоні укладення двосторонньої угоди про взаємну оборону, підписаної Кім Чен Ином і Володимиром Путіним у червні.

Російські військові вдарили керованою авіаційною бомбою по густонаселеному району Харкова. Вони влучили в багатоповерхівку.

Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда повідомив, що його країна готується передати нашій державі генератори, великі трансформатори та інше енергетичне обладнання й габіони для його захисту.