Україна прагне досягти кліматичної нейтральності до 2050: Рада ухвалила закон

Джерело: Міндовкілля

8 жовтня міністерка захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук повідомила, що Верховна Рада проголосувала у другому читанні урядовий законопроєкт № 11310. За документ проголосувало 284 народних депутати.

Гринчук пояснила, що депутати встановили ціль – досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. А ще визначили архітектуру кліматичного врядування України, фінансові інструменти для досягнення кліматичних цілей, та врахували цілі державної кліматичної політики у програмах повоєнного відновлення.

Цей документ про:

  • стратегічне планування та практичні кроки у досягненні кліматичної нейтральності;
  • кроссекторальність кліматичної політики;
  • моніторинг дій та кроків по реалізації кліматичної політики;
  • системне прогнозування у сфері зміни клімату;
  • виконання міжнародних зобов’язань України.

За словами міністерки, тепер ми ще більше наближаємо наше законодавство до права Європейського Союзу. Це ще один аргумент у переговорному процесі, що Україна готова до вступу в ЄС та виконує умови для отримання фінансової допомоги в межах Ukraine Facility.

Сьогодні перегорнута дуже важлива сторінка, і все тільки починається, – додала Гринчук.

Раніше повідомляли, що бойові дії в Україні можуть впливати на зміну клімату, але цей вплив не є значним, пояснила речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха. Локальні дії не можуть суттєво змінити синоптичні процеси. У зв’язку з цим війна в Україні може бути лише одним із додаткових факторів, що впливають на погодні умови.

Президент України Володимир Зеленський публічно підтвердив основні вимоги Києва стосовно припинення війни, зокрема повне виведення російських військ з окупованої території та членство України в НАТО. Цього тижня глава Української держави знову виключив “торг” щодо українського суверенітету чи території. За словами посадовців, близьких до НАТО, Зеленський, можливо, готується прийняти більш гнучкий підхід щодо умов переговорів з Росією та закінчити війну.

Санкції Євросоюзу за повномасштабну війну проти України відчутно вдарили по лісовій промисловості Росії: у 2024 році російські виробники продадуть за кордон близько 20,7 млн кубометрів пиломатеріалів, або на 32% менше, ніж експортувалося в 2021 році. Це випливає із розрахунків консалтингової компанії Strategy Partners.

Рада ЄС розробила нові рамки для обмежувальних заходів у відповідь на дестабілізуючі дії Росії за кордоном.

Другий саміт миру щодо України не відбудеться у листопаді, повідомила радниця глави Офісу президента Дарія Зарівна.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 8 жовтня. Загалом, від початку доби відбулося 142 бойових зіткнення.