«Бахмут – центр зосередження основних напрямків і доріг»: Сирський пояснив стратегічне значення міста

Джерело: Олександр Сирський в інтерв’ю BBC News Україна.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський розповів про стратегічне значення Бахмута й зазначив, що передусім, Бахмут – це центр зосередження основних напрямків і доріг.

“В першу чергу, Бахмут – це центр зосередження основних напрямків і доріг. Ну, наприклад, через Бахмут іде дорога з Дебальцевого, дорога з Сіверська, дорога з Горлівки, дорога з Костянтинівки й дорога зі Слов’янська. Тобто це центр, де сходяться всі ті шляхи”, – пояснив  Командувач Сухопутних військ ЗСУ.

Він також зазначив, що, використовуючи розвинуту мережу доріг, російські війська можуть наступати щонайменше в трьох таких операційних напрямках. Крім того, взагалі місцевість навколо Бахмута – це зосередження різного роду панівних висот, які дозволяють контролювати велику частину місцевості навколо, на підступах до Бахмута.

За словами Олександра Сирського, це підвищує роль Бахмута як плацдарму для подальших наступальних дій.

“Буквально за три кілометри за Бахмутом розпочинається наступне місто – Часів Яр. І тут нам дуже важливо зупинити ворога в Бахмуті, який там перебуває в низині”, – зауважив генерал-полковник.

Він також додав, що зараз створено всі умови для того, щоб повернути Бахмут, але з меншими у десятки разів втратами.

“Тому що взагалі розташування російських військ на даний час нагадує такий лук, який сконцентрований в Бахмуті. І вони перебувають у такому напівоточенні. Ну, цим просто не можна не скористатися”, – пояснив Сирський.

На запитання, скільки часу займе відвоювання Бахмута, Командувач Сухопутних військ ЗСУ відповів: “Я не знаю. Я буду намагатися це зробити якомога швидше”.

Також Олександр Сирський розповів про те, як проходить наступ ЗСУ: “Наразі ми, моє угруповання, проводимо оборонну операцію. І на фоні оборонної операції проводимо наступальні дії на декількох напрямках навколо Бахмута”.

“Ця місцевість насичена інженерними загородженнями, багато підрозділів взагалі весь минулий рік там вели оборонні бої. Фактично вся та велика територія підготовлена в інженерному плані, є багато опорних пунктів. Тому всі просування дійсно ідуть не так швидко, як би нам хотілося“, – пояснив Командувач Сухопутних військ.

А також додав, що, крім того, російські війська мають перевагу за кількісним складом й особливо за артилерією. А головне – значну перевагу в можливості забезпечення боєприпасами.

За його словами, зараз українські захисники можуть відповісти одним пострілом на сім-вісім пострілів росіян.

“На жаль, така наша жорстока реальність. Але ми дуже ретельно плануємо наші операції. Тому ми здатні досягати успіху. І зараз ми рухаємося вперед. Кожного дня ми просуваємося вперед на відстань від 0,5 до 1 км”, – резюмував Олександр Сирський.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус має намір придбати 600 крилатих ракет Taurus, але ще не забезпечив необхідного фінансування.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.