Носій ракети Starship вперше в історії повернули на стартовий майданчик

Джерело: SpaceX

У компанії SpaceX повідомили про успішний п’ятий випробувальний запуск космічного корабля. Вперше вдалося успішно зловити перший щабель ракети, котрий приземлився на стартовий майданчик у Техасі, де його зловили за допомогою спеціального пристрою.

У попередніх тестах це не вдавалося, оскільки ракета або падала або не поверталася так, як планували розробники. Зокрема під час першого випробування у квітні 2023 року ракетна система вибухнула лише за кілька хвилин після запуску.

Тоді як вже під час другого випробування у листопаді 2023 року два щаблі ракети розділилися, і верхня продовжила політ, однак, незабаром обидві вибухнули окремо.

Під час третього випробування у березні Starship вперше досяг космосу, проте, також не зміг завершити політ.

Водночас під час четвертого польоту у червні космічний корабель вперше здійснив керовану посадку, водночас це пройшло не так, як очікувалося.

Довідка. SpaceX — американське аерокосмічне приватне підприємство, що займається будівництвом космічного транспорту, наданням космічних транспортних та комунікаційних послуг. SpaceX є виробником ряду ракет-носіїв, зокрема, сімейства Falcon та двигунів для них, а також космічних кораблів Dragon (у вантажному та пілотованому варіантах). Крім цього компанія розвиває мережу супутників Starlink, за допомогою яких надає послуги швидкого широкосмугового доступу до Всесвітньої мережі. Офіс розташовано в Готорні в Каліфорнії. Компанію створено Ілоном Маском у 2002 році з метою здешевлення виведення вантажів та людей на орбіту та колонізації Марса в майбутньому.

Суддя ВАКС Віктор Ногачевський задовольнив клопотання прокурора САП про здійснення спеціального судового провадження (in absentia) стосовно народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка.

Американська база протиракетної оборони Aegis Ashore, розгорнута на півночі Польщі, зможе збивати російські балістичні ракети, що летять у напрямку республіки, зауважив польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський. Об’єкт урочисто відкриють “найближчими тижнями”.

Міністерство оборони Норвегії створило посаду в офісі аташе з питань оборони в Києві, котра буде сполучною ланкою та сприятиме співпраці між норвезькими та українськими професійними спільнотами й промисловістю в галузі оборонних інновацій та промислового розвитку, повідомив міністр оборони країни Бйорн Арільд Грам.

Російські війська стали спритнішими за допомогою незаконно ввезених терміналів Starlink, що дозволило їм використовувати супутниковий Інтернет для покращення координації під час штурмів, виконувати більше вильотів безпілотників і бити українські війська точним артилерійським вогнем, попри зусилля США зупинити потік технологій.

Російський військкор заявив, що 12 жовтня український F-16 збив російський винищувач Су-34 у невизначеному районі.