Естонія планує закупити далекобійні ракети в України

Джерело: ERR

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що країна розглядає можливість закупівлі оборонної продукції з України. Така співпраця могла б допомогти Україні збільшити виробництво.

Нині в Україні через воєнний стан діє заборона на експорт.

Експорт озброєнь і військової техніки просто заборонений. Крім того, нам зараз все потрібно на фронті. Тож складно собі уявити, що якийсь залишок боєприпасів вирушить замість фронту до Естонії чи іншої країни. Це нереально. Можливо, що за допомогою інвестицій уряду Естонії та за участю українських фахівців – але вже на території Естонії – це можливо. Тобто створюється спільне підприємство, яке вироблятиме цю продукцію саме для естонської армії, – повідомив голова українського Центру нових геополітичних досліджень Михайло Самусь.

Тоді як за словами міністра оборони Естонії, заборона на експорт не стане на заваді, якщо країни дійдуть до взаємної домовленості, а така співпраця була б корисною як для Естонії, так і для України.

Якщо ми отримаємо згоду від уряду України, то, звичайно, це можна робити. Потрібно тут розуміти, що це можна зробити тільки так, що якщо ми купуємо, то Україна отримує більше грошей. І вони зможуть більше виготовляти для їхньої армії, — зазначив Певкур.

За словами Певкура, якщо Естонія та Україна все ж таки дійдуть угоди в цьому питанні, то Естонія закуповуватиме лише те, що дійсно необхідно для країни.

Далекобійні ракети – це, звичайно, цікаво для нас. Там різних варіантів багато. Звичайно, в деталях ми не можемо говорити, але насамперед ми подивимося на ці системи, які можуть впливати на супротивника на великій дальності, — наголосив глава оборонного відомства.

Наступного тижня Певкур зустрінеться з міністром оборони України у Брюсселі, а найближчими тижнями також відвідає Україну.

Додамо, потенціал оборонно-промислового комплексу України може досягти 20 мільярдів доларів завдяки іноземним інвестиціям, повідомив міністр оборони України Рустем Умєров. Під час панельної дискусії на форумі Yalta European Strategy він наголосив, що нинішні можливості української оборонної промисловості значно перевищують обсяги внутрішнього фінансування.

Наприкінці серпня президент Володимир Зеленський оголосив про випробування першої української балістичної ракети, створеної вітчизняним оборонно-промисловим комплексом (ОПК). При цьому Україна продовжує розвивати свій військово-промисловий потенціал

Ще на початку року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що у 2024 році Україна мала намір збільшити виробничі потужності оборонно-промислового комплексу у шість разів. Тоді ж уряд вирішив змінити правила бронювання працівників ОПК, аби підприємства отримали можливість бронювати своїх військовозобов’язаних працівників без обмежень за кількістю та без врахування рівня дефіцитності їх військової спеціальності.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що країна розглядає можливість закупівлі оборонної продукції з України. Така співпраця могла б допомогти Україні збільшити виробництво.

У Миколаєві волонтерки збирають книги російською мовою для здачі на макулатуру, аби підтримати Збройні сили України.

Втрати елітної 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ, яка брала участь у битві за Вугледар, який російські війська намагалися зайняти з 2022 року, становлять 2,4 тисячі осіб.

У Центрі нацспротиву повідомили, що росіяни завезли до захоплених українських шкіл на тимчасово окупованих територіях чергову партію пропагандистської літератури.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 13 жовтня. На даний час відбулося 105 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Курахівському напрямку, також ворог активний на Лиманському, Покровському та Куп’янському напрямках.