Російський суд засудив жителя Севастополя до 21 року позбавлення волі за держзраду

Джерело: “Крим. Реалії”

Російський суд засудив жителя тимчасово окупованого Севастополя до 21 року позбавлення волі за звинуваченням у “державній зраді”.

Згідно з повідомленням, затриманий у 2022 році 48-річний чоловік нібито співпрацював зі Службою безпеки України. У РФ стверджують, що він передавав українським спецслужбам інформацію про місця дислокації російських військових та їхні об’єкти.

Окрім цього, російські силовики стверджують, що засуджений також планував підпалити одну з адміністративних будівель у Севастополі.

Ім’я та прізвище засудженого не розголошуються, а його публічні коментарі відсутні. Твердження російських силовиків не можуть бути перевірені незалежними джерелами.

З 2014 року на території Криму та Севастополя щонайменше 20 громадян України були засуджені за звинуваченнями у “шпигунстві” та “диверсіях”. Після початку повномасштабного вторгнення в Україну переслідування за антивоєнні виступи набули масового характеру.

У 2023 році в Росії та на окупованих територіях було відкрито щонайменше 98 кримінальних справ про державну зраду, 31 — про шпигунство, та 19 — про співпрацю з іноземними державами. За підрахунками “Сибір.Реалії”, до судів надійшло не менше 88 таких справ, із них у 50 випадках уже винесені обвинувальні вироки.

У МЗС опублікували заяву стосовно раніше розповсюдженої інформації у ЗМІ стосовно причетності України до постачань БпЛА повстанцям у Малі. У відомстві рішуче відкину ці звинувачення.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України оголосили про спільний з Центром протидії інформації РНБО запуск нового розділу порталу “War & Sanctions” про російських спортсменів.

У Росії виник дефіцит антибіотиків, таких як рокситроміцин, еритроміцин, кларитроміцин і азитроміцин. Відсутність ліків спостерігається в аптеках Дагестану, Чечні та в інших регіонах.

Глава Федеральної розвідувальної служби Бруно Каль вказав на потенційну воєнну загрозу, яка виходить від Росії.

14 жовтня лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді наголосив, що влада відмовилась від пропозиції створити спеціальний цільовий фонд на потреби Сил оборони.