Китай та Росія оголосили про зміцнення оборонних зв’язків

Джерело: Reuters

15 жовтня Росія та Китай провели “суттєві” оборонні та військові переговори для зміцнення зв’язків, заявив міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов, на тлі “безмежного” партнерства та посилення критики США.

Військові відомства Росії і Китаю єдині в оцінках глобальних процесів і мають спільне розуміння того, що потрібно робити в ситуації, що склалася, – заявив Бєлоусов.

Міністерство оборони Китаю після зустрічі заявило, що обидві сторони сподіваються на поглиблення та розширення військових відносин і підтримку обмінів на високому рівні.

Візит Бєлоусова до Пекіна відбувся у той час, коли китайські військові пообіцяли “за необхідності” вжити подальших заходів проти Тайваню, після проведення військових навчань довкола острова.

Китай і Росія оголосили про “безмежне” партнерство в лютому 2022 року, коли президент РФ Володимир Путін відвідав Пекін менш ніж за три тижні до того, як його війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну.

Вже у травні цього року Путін і китайський лідер Сі Цзіньпін пообіцяли “нову еру” партнерства між двома суперниками Сполучених Штатів.

Путін і Сі також домовилися поглибити своє “стратегічне партнерство”, сказав Бєлоусов, не повідомляючи подробиць, додавши, що він упевнений, що “попереду плідна робота та ухвалення значущих, вагомих рішень”.

Минулого тижня Росія заявила, що підтримує Китай в азійських питаннях, включаючи критику прагнення США розширити свій вплив і “навмисні спроби” розпалити ситуацію довкола Тайваню.

Раніше радник президента України Владислав Власюк повідомив, що більшість деталей для озброєння Росія отримує з Китаю.

Зауважимо, колишній Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звинуватив Китай у розпалюванні “найбільшого збройного конфлікту в Європі” та спробі “всидіти на двох стільцях”. У КНР зреагували на заяву, закликавши “не підливати мастила у вогонь”.

Тоді як постійний представник Китаю при ООН Чжан Цзюнь заявив, що США мають припинити постачати озброєння в Україну та докласти зусиль для “встановлення миру”. Зокрема він закликав РФ та Україну виконати Мінські угоди, досягнуті у 2014 році.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек попередив уряд Китаю про економічні наслідки підтримки Росії у її війні проти України.

Вже 5 червня відбулися політичні консультації між Україною та КНР на рівні заступників міністрів закордонних справ.

Українську сторону на консультаціях представляв перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга, китайську – заступник міністра закордонних справ КНР Сунь Вейдун.

Сторони обговорили актуальні питання двостороннього порядку денного, намітили спільні кроки щодо активізації контактів на найвищому і високому рівнях, посилення позитивної динаміки торговельно-економічної співпраці, а також подальшої взаємодії в межах міжнародних організацій.

Співрозмовники наголосили на важливості дотримання принципів Статуту ООН та міжнародного права. Як відзначено сторонами, взаємна повага до суверенітету і територіальної цілісності є фундаментом, на якому грунтуються двосторонні відносини України і Китаю.

  • Росія розпочала виробництво нового ударного безпілотника дальнього радіуса дії “Гарпія-А1” минулого року, використовуючи китайські двигуни і деталі.
  • Китай надає Росії розвідувальні дані зі своїх супутників, які використовуються росіянами у повномасштабній війні проти України.
  • Китай, пропустивши мирний саміт щодо України, лобіював свій альтернативний план. Про це заявили 10 дипломатів, один із яких назвав кампанію Пекіна “прихованим бойкотом” глобальної зустрічі у Швейцарії.

Служба безпеки України затримала агентку ФСБ, яка шпигувала на користь Росії на Покровському напрямку в Донецькій області.

Сполучені Штати, Південна Корея та Японія в середу, 16 жовтня, оголосили про створення нової багатонаціональної групи для моніторингу виконання санкцій проти Північної Кореї після того, як Росія та Китай зірвали моніторингову діяльність в ООН.

Сили оборони Півдня продовжують завдавати ворогу втрат, знищуючи особовий склад та техніку окупантів. Відтак за добу оборонці знищили 57 одиниць озброєння.

Національний банк України найближчим часом відмовиться від розрахунку офіційного курсу гривні до російського рубля. Рішення стосується також до валют кількох інших країн, включаючи білоруський рубль і іранський ріал.

Бібліотеки Манчестера та України стали побратимами на знак солідарності.