Україна сподівається отримати запрошення у НАТО, поки Байден залишається президентом

Джерело: Reuters

Україна прагне отримати запрошення до НАТО до завершення президентського терміну Джо Байдена. Це, на думку української сторони, стало б важливим політичним сигналом, повідомила посол України при НАТО Наталія Галібаренко.

Галібаренко зазначила, що Україна вбачає запрошення до Альянсу як вагомий політичний крок.

“Ми щиро віримо, що це може бути частиною спадщини нинішньої американської адміністрації”, – сказала вона.

Президент Володимир Зеленський також наголошував на важливості швидкого запрошення до НАТО, вважаючи це частиною плану перемоги у війні.

За словами Галібаренко, таке рішення може усунути суперечності між Україною та Росією, оскільки Москва часто використовувала потенційне членство України в НАТО як виправдання своїх дій. Україна ж вважає вступ до Альянсу необхідним для захисту від подальшої агресії з боку РФ.

“Якщо ми скажемо, що запрошення є, то для Російської Федерації це буде як остаточний вердикт – так і все, так що більше не можна піднімати ставки на цю тему”, — підсумувала Галібаренко.

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів дослідження, опитавши 2016 респондентів з різних областей України. За його результатами, наразі 33,4% українців вважають, що країна рухається в правильному напрямку, тоді як 48% переконані у протилежному.

Станом на 16:00 середи, 16 жовтня, від початку доби кількість бойових зіткнень зросла до 97. Найактивніше ворог зараз діє на Курахівському напрямку, де провів майже половину від усіх атак. 

Українська компанія побудує в Литві завод із виробництва вибухових речовин нового покоління, зокрема RDX (гексогену), що сприятиме зміцненню обороноздатності України, Литви та Європи загалом.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на готовності говорити з президентом Росії Володимиром Путіним про “справедливий мир” в Україні й заявив, що військові РФ є “жертвами”. 

Прем’єр-міністр Роберт Фіцо вважає, що кінець війни в Україні, ймовірно, наближається. Він звернув увагу на можливість приєднання України до НАТО, але виступає проти цього, вважаючи, що це може призвести до третьої світової війни.