39-й президент США Джиммі Картер достроково проголосував на виборах за Камалу Гарріс

Джерело: CBS News

Колишній президент США Джиммі Картер, котрому нещодавно виповнилося 100 років, проголосував на виборах у штаті Джорджії на другий день дострокового голосування. Свій голос він віддав за кандидатку від демократів Камалу Гарріс.

Як повідомили у Центрі Картера, Картер віддав свій голос поштою, виконавши своє бажання проголосувати за віцепрезидентку Камалу Гарріс.

На початку місяця Картер відсвяткував своє 100-річчя, ставши першим експрезидентом в історії США, якому виповнилося 100 років.

Він перебуває під паліативним доглядом понад 19 місяців. У листопаді він втратив свою дружину, Розалін Картер, з котрою прожив у шлюбі 77 років. 39-й президент США відвідав меморіальну службу на її честь в інвалідному візку.

Його онук Джейсон Картер в інтерв’ю для Atlanta Journal-Constitution розповів, що він “лише намагається дожити до моменту, коли зможе проголосувати за Гарріс”.

Довідка. Джеймс Ерл “Джиммі”Картер-молодший — колишній американський політик, 39-й президент Сполучених Штатів Америки з 1977 до 1981 року, лауреат Нобелівської премії миру 2002 року. Член Демократичної партії США. Упродовж двох термінів обіймав посаду губернатора штату Джорджія — з 1971 до 1975 року.

Джиммі Картер упевнений, що анексія Криму з боку Росії була неминучою, тому що “цього хотіли і жителі півострова, і росіяни”. “Я не вірю, що є якась безпосередня перспектива розриву відносин між Росією і Кримом. Я думаю, що це було неминучим кроком, згодні з цим українці чи ні. Думаю, те, що я сказав раніше, є точним: .. Цього хотіли кримчани і хотіли росіяни, як я вважаю”, — заявив експрезидент США.

Що стосується конфлікту на сході України, то 39-й президент США висловився, що колишній американський президент не стане поставляти Києву летальне озброєння. “Я б дуже хотів, щоб постачання зброї в Україну було припинене. — Як Києву, так і Сходу України. Я сподіваюся, що президент Обама не посилатиме зброю”, — заявив Картер.

Проте 24 лютого 2022 року Картер засудив російське вторгнення в Україну.

Колишній президент США Джиммі Картер, котрому нещодавно виповнилося 100 років, проголосував на виборах у штаті Джорджії на другий день дострокового голосування. Свій голос він віддав за кандидатку від демократів Камалу Гарріс.

Міністерство оборони США оголосило деталі додаткової безпекової допомоги Україні на 425 мільйонів доларів, про яку раніше повідомив глава Білого дому Джо Байден у розмові з президентом Володимиром Зеленським.

Силам оборони вдалося зупинити просування російської армії під Селидовим на Донеччині, зазначив експерт видання з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке. Однак, нині українським оборонцям, ймовірно, доведеться залишити місто під загрозою оточення. Оборону на цій ділянці фронту тримає 15-та бригада Нацгвардії України Кара-Даг.

Ввечері 17 жовтня слідчі Державного бюро розслідувань затримали працівника прокуратури, підозрюваного у статевих відносинах з особою, котра не досягла шістнадцятирічного віку.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 16 жовтня. З початку доби відбулося 112 бойових зіткнень.