Дослідники виявили, що ліки для схуднення можуть допомогти з алкогольною залежністю

Джерело: Sky News

Згідно з дослідженням, ін’єкції, які використовують для схуднення та лікування діабету 2-го типу, можуть допомогти людям з алкогольною залежністю.

Дослідники виявили, що ін’єкції призвели до зниження на 50% рівня алкогольного сп’яніння серед людей, які приймали їх, порівняно з тими, кому їх не призначали. Вони також виявили, що використання препаратів не за призначенням може допомогти людям, залежним від опіоїдів.

У дослідженні, опублікованому в журналі Addiction, вчені розглядали агоністи рецепторів глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1 RA), серед яких, за їх словами, були препарат Ozempic та/або препарати глюкозозалежного інсулінотропного поліпептиду (GIP) Mounjaro.

Такі препарати можуть допомогти приборкати залежність, оскільки, окрім впливу на апетит, вони також впливають на частини мозку, які підтримують залежність, вважають експерти в галузі охорони здоров’я.

Дослідники розглянули 817 309 людей з розладами, пов’язаними з вживанням алкоголю, з яких 5621 мали рецепт на GLP-1 RA або GIP.

Вони виявили, що люди з розладом вживання алкоголю, які мали рецепт GLP-1 RA або GIP, мали на 50% нижчий рівень алкогольної інтоксикації порівняно з тими, хто не мав.

Результати показали, що препарати “потрібно досліджувати як новий варіант фармакотерапії для людей з алкогольною та опіоїдною залежністю”, – сказали автори.

17 жовтня у Брюсселі на полях засідання Євроради президент Володимир Зеленський нагадав, що Будапештський меморандум 1994 року за участю РФ, США та Великої Британії обіцяв Україні захист територіальної цілісності та суверенітету в обмін на відмову від ядерної зброї. Проте зараз цей документ не працює, тож безпеку країни може забезпечити чи членство в НАТО, чи ядерна зброя, вважає Зеленський.

Американська корпорація Apple пішла на рідкісний крок, скоротивши близько 100 робочих місць у групі, що займалася цифровими послугами.

Колишній головнокомандувач Збройних сил України, а нині посол України у Великій Британії і Північній Ірландії, Валерій Залужний, виступив з промовою в Королівському інституті міжнародних відносин (Chatham House). 

17 жовтня українські кіберфахівці виклали “вітання” до дня народження російського пропагандиста, прессекретаря глави РФ Путіна Дмитра Пєскова.

Ізраїльські військові повідомили, що “перевіряють можливість” ліквідації лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара. Якщо факт його загибелі підтвердиться – це означатиме, що Ізраїль ліквідував одну з головних цілей під час своїх операцій у Газі, розпочатих після атак ХАМАСу минулого року.