Комбата ТрО Салаватова відсторонили після розслідування ЗМІ про його зв’язки з «ДНР»

Джерело: Сили територіальної оборони ЗСУ

Сергія Салаватова, якого у серпні призначили командиром 107-го окремого батальйону ТрО, тимчасово відсторонили від посади після журналістського розслідування про його зв’язки з так званою “ДНР”.

У Силах ТрО зауважили, що у них немає інформації про те, що Салаватов причетний до незаконних збройних формувань так званої “Донецької народної республіки”.

Однак після розслідування Hromadske.ua вони направили запит до відповідних органів, аби вони підтвердили чи спростували отриману ЗМІ інформацію.

“Враховуючи інформацію, яка опублікована у соціальних мережах 16 жовтня 2024 року, Командуванням Сил ТрО призначено службову перевірку. На час проведення службової перевірки Сергія Салаватова буде усунено від виконання обов’язків за посадою. За результатами перевірки буде прийнято відповідне рішення”, – мовиться у повідомленні.

Що передувало?

Журналісти Hromadske.ua провели розслідування щодо Сергія Салаватова встановивши, що раніше він мав зв’язки з псевдореспублікою.

Зокрема з 2014 року у соцмережах він поширював дописи з проросійських та сепаратистських спільнот. Згодом ці дописи він видалив, а журналістам сказав, що їх поширювала його колишня дружина, яка мала доступ до його сторінки у соцмережі, а сам він не цікавився політикою.

Однак журналісти також встановили, що у травні-червні того ж 2014 року Салаватов телефонував Межлуму Дамірчану – так званому “главі МВС” у “ДНР”, якого СБУ оголосила у розшук.

Також серед тих, з ким колись спілкувався Салаватов, бойовик “ДНР” Антон Кальченко та член так званого “Общего собрания” у Краматорську, яке зокрема, займалося створенням так званого “народного ополчення” Олександр Алєксєєв. Сам Салаватов журналістам сказав, що “нікого з цих людей не пригадує”.

Щобільше, 12 та 13 травня 20214 року він телефонував на “гарячі лінії” запису у так зване “народне ополчення” псевдореспубліки.

Номер телефону Салаватова був на російському вебсайті для вербування бойовиків і найманців. Також є свідчення, що у 2014 році він брав участь у “референдумі” про створення “ДНР”.

Червоний Хрест України повідомив про активність шахраїв в інтернеті, які пропонують за гроші забрати тіла військовослужбовців з територій, що не підконтрольні уряду України.

За даними Національної розвідувальної служби Південної Кореї (NIS), КНДР вирішила відправити на допомогу РФ у війні проти України 12 000 своїх військових.

За даними ООН, 1,1 мільярда людей у світі живуть в умовах крайньої бідності. З них 455 мільйонів проживають у країнах, охоплених конфліктами або нестабільністю.

За даними фонду Internet Watch Foundation (IWF), зображення з сексуальним насиллям щодо дітей, які створюють з допомогою штучного інтелекту, почали частіше потрапляти у відкритий доступ в інтернеті.

Російські окупанти атакували авто “швидкої” у Станіславі, що на Херсонщині, повідомила 18 жовтня обласна військова адміністрація.