Туреччина заблокувала експорт військових товарів до Росії

Джерело: Financial Times

Туреччина без офіційного оголошення заборонила своїм експортерам переправляти до Росії американську продукцію військового призначення. Це сталося після того, як Вашингтон пригрозив Анкарі “наслідками” за підтримку російського ВПК.

Влада Туреччини внесла зміни в національну електронну митну систему, розповіли поінформовані джерела. Відтепер експортерам заборонять постачати до Росії американську продукцію, включену до списку з 50 “високопріоритетних” товарів, які США, ЄС, Велика Британія та Японія визначили як критично важливі для російської військової промисловості. Зокрема й новітню електроніку, включаючи процесори і карти пам’яті, що використовуються у ракетах і дронах, системи дистанційного керування, верстати та інше устаткування, застосовуване під час виробництва озброєнь.

Постачання аналогічних товарів з ЄС заблокували раніше. За словами одного з джерел, публічно про обмеження не повідомляється, оскільки це “політично чутливе” питання.

Адміністрація Джо Байдена доклала значних зусиль, щоб зупинити постачання в Росію через Туреччину продукції, що використовується для випуску озброєнь. У серпні з турецькими посадовцями та топ-менеджерами в Анкарі та Стамбулі зустрічався помічник міністра торгівлі США Метью Акселрод, котрий намагається не допустити потрапляння новітніх американських технологій до РФ. Акселрод попередив представників Туреччини про неприємні “наслідки”, якщо країна не заблокує постачання такої продукції до Росії.

Зауважимо, у березні Сполучені Штати Америки та Туреччина узгодили нову схему дотримання вторинних санкцій, під які підпадають турецькі компанії, що співпрацюють з РФ.

Зазначається, що проти компаній, що вели або ймовірно вели комерційну діяльність з Росією, зазвичай негайно США запроваджували санкції, не звертаючись до Туреччини та не вимагаючи розслідування.

Пояснюється, що це викликало різні економічні проблеми. Тож дві країни домовилися про нову систему.

Відповідно до нової “схеми дотримання санкцій”, США спочатку повідомлять Туреччину про потенційні компанії та запитуватимуть інформацію з цього питання. Після розслідування Туреччиною, запроваджуватимуть відповідні заходи.

Додамо, за лютий обсяг постачань із Туреччини до Росії скоротився на 33% – до $670 млн проти $1 млрд за аналогічний період 2023 року.

За підсумками двох місяців року турецький експорт до РФ становив $1,29 млрд, тоді як роком раніше перевищував $2 млрд. Та вже нині на РФ припадає лише 3,2% у загальному експорті Туреччини. У лютому лідерами за цим показником стали Німеччина ($1,72 млрд) та США ($1,33 млрд).

Схожа тенденція спостерігалася й у січні. Тоді експорт Туреччини до Росії зменшився на 39%, до $631 млн порівняно з $1 млрд за аналогічний період 2023 року. За низкою товарів торгівля повністю припинилася, зокрема, це торкнулося машинного обладнання.

Зазначається, що причиною скорочення товарообігу став ризик вторинних санкцій США. 22 грудня 2023 року президент США Джо Байден дозволив Мінфіну вводити обмеження проти іноземних фінансових організацій, що допомагають обслуговувати угоди за участю підсанкційних осіб із РФ або сприяють постачанню обладнання російському військово-промисловому комплексу.

Згідно з першими результатами інструментально-лабораторних досліджень, які були проведені спеціалістами Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки, у ґрунтах на деокупованих територіях Миколаївщини виявили підвищений вміст важких металів (миш’яку, свинцю, міді, цинку) та залишків вибухових речовин. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув із неанонсованим візитом до російської Казані у день початку триденного саміту країн БРІКС.

Російське МЗС викликало посла Німеччини Олександра Ламбсдорфа, якому висловили протест через створення регіонального штабу морського командування НАТО у східнонімецькому місті Росток.

Очікується, що вже завтра перші північнокорейські війська прибудуть до Курської області на допомогу Росії, повідомив начальник Головного управління розвідки оборони України Кирило Буданов.

Ввечері 22 жовтня російські війська вдарили по Харкову. За попередньою інформацією, зафіксовані влучання у Холодногірському та Салтівському районах Харкова.