Дедалі більше українських переселенців повертаються на окуповані території — омбудсмен

Джерело: Дмитро Лубінець у Telegram

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про те, що внутрішньо переміщені особи (ВПО) повертаються на тимчасово окуповані території та в прифронтові міста через соціально-економічні труднощі на нових місцях проживання.

Він озвучив цю проблему під час дискусії на громадському саміті “(Ро)зʼєднані: Переосмислення суспільної стійкості в Україні” 22 жовтня.

Лубінець зазначив, що на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році проблеми між ВПО та приймаючими громадами були незначними. Однак із часом у соціальних мережах і медіа стало більше уваги приділятися негативним прикладам взаємодії, що вплинуло на погіршення ситуації.

“Станом на зараз ситуація погіршується – у нас зменшується кількість ВПО, адже вони повертаються на ТОТ України та прифронтові міста через соціально-економічні труднощі на новому місці! Це викликає серйозне занепокоєння”, – наголосив Лубінець.

Лубінець також повідомив, що це питання було порушене на рівні уряду. За його словами, важливо, щоб держава чітко інформувала людей про розмір і умови отримання фінансової допомоги, що сприятиме зміцненню впевненості громадян у своєму майбутньому.

Омбудсмен підкреслив важливість діалогу, як єдиного ефективного механізму для зміцнення довіри до держави та посилення єдності серед українців з різним життєвим досвідом.

Кабінет міністрів України запровадив зміни до правил, що визначають підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення під час особливих періодів.

115 українських та закордонних культурних діячів звернулися до ЮНЕСКО з проханням вплинути на Президента України Володимира Зеленського, щоб він припинив “невчасний демонтаж культурної спадщини” Одеси до закінчення війни.

Видання The New York Times опублікувало статтю про те, що з початку вторгнення в Україні збільшилась кількість власників собак, можливо тому, люди таким чином шукають товариства.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер виступив із пропозицією запровадити для українських біженців окремий правовий статус, який дозволить знизити витрати на соціальні виплати та сприяти залученню біженців на ринок праці.

Генштаби Росії та Білорусі почали підготовку до проведення спільних військових навчань “Захід-2025”, про що повідомив міністр оборони Білорусі Віктор Хренін.