Якщо КНДР стане учасником війни РФ в Україні, це може перерости у Третю світову

Джерело: американський воєнний кореспондент, блогер і письменник. Девід Акс для The Telegraph

Участь північнокорейських військових у війні проти України на боці РФ може призвести фактично до Третьої світової війни.

Північна Корея відправила своїх військових до Росії між 8 та 13 жовтня. На сімох кораблях російського Тихоокеанського флоту, які вийшли з портів КНДР, могло перебувати 1500 солдатів південнокорейських спецпідрозділів.

Ці військові – авангард першочергової сили з потенційно 11 000 північнокорейських солдатів, які мають посилити війська РФ у війні проти України. Ця ситуація є черговим нагадуванням, що війна триває не лише між РФ та Україною.

Вже невдовзі до війни може залучитись третя країна, що потенційно викличе ланцюгову реакцію: і Україна, і РФ можуть звертатись за допомогою до інших країн. Щобільше, Франція та Велика Британія раніше публічно обговорювали ймовірність відправити своїх військових до України.

“Тепер це глобальна війна, потенційно світова війна. Очевидно, що російські лідери та їх союзники в Ірані, КНДР – і меншою мірою – Китаї розуміють ставки. Менш очевидно, що союзники України у НАТО розуміють це”, – пише Акс.

Жива сила – це не перший внесок КНДР у військові зусилля Росії. Раніше Пхеньян забезпечував російську армію боєприпасами і ракетами. Разом з Іраном Північна Корея також є важливим промисловим “спонсором” Росії, завдяки чому армія РФ досі може вести повномасштабну війну проти України.

Відправка солдатів розв’яже ще одну проблему Кремля – нестачу живої сили, яку окупанти стрімко втрачають. Вже рік їхні втрати на війні щоденно становлять у середньому 1000 осіб (вбитими та пораненими). При цьому щомісяця до армії РФ мобілізується близько 30 000 осіб.

Відтак дефіцит між втратою і набором постійно зростає. Кремль міг би оголосити повноцінну мобілізацію, але це настільки “політично токсично, що навіть автократний режим російського президента” не готовий до такого кроку.

Але посилення військ все ж потрібно, тому Росія звернулась до КНДР.

При цьому Акс вважає, що навряд чи північнокорейці одразу воюватимуть безпосередньо на передовій. Ймовірно, спершу вони будуть допомагати якомога далі від лінії фронту.

Зокрема ними можуть замінити російських військових, які зараз не на війні. Тоді військові КНДР займуть їхні місця всередині РФ, а самі росіяни підуть воювати.

“Звісно, 11 000 додаткових солдатів – це чи не двотижневий запас при теперішніх втратах Росії. Але це породить зловіщу перспективу: може прийти ще більше північнокорейців”, – мовиться у статті.

Посилення участі КНДР у російсько-українській війні також може призвести до втягнення у конфлікт Південної Кореї, яка підтримує Україну гуманітарно, але не допомагає озброєнням напряму.

Зараз це може змінитись. Рада безпеки Південної Кореї вже пообіцяла реагувати на посилення військової співпраці РФ та КНДР.

Південна Корея виробляє одні з найкращих видів зброї у світі, зокрема танки та артилерію. Тепер є ймовірність, що їх вона відправить Україні.

“Але чи оцінюють союзники України по НАТО ескалацію війни так, як це робить Південна Корея?”, – зауважив Акс.

Зараз спостерігається певне зменшення західної підтримки, саме тоді, коли Україні потрібно її більше. Нещодавно Україна сформувала 14 нових бригад, які потрібно укомплектувати.

Можливо, саме Південна Корея допоможе у цьому, вважає Девід Акс, але наголошує, що Україні не слід сподіватись, що Сеул більше розуміє наслідки глобальної війни, аніж країни НАТО.

В Україні громадяни віком від 50 до 60 років, придатні до служби, підлягають мобілізації, і новин щодо їх звільнення від призову немає. Мобілізація здійснюється згідно з розпорядженнями, що регулюють призов осіб цієї вікової категорії, враховуючи інформацію про стан здоров’я.

Китайський космічний стартап Deep Blue Aerospace оголосив про початок продажу квитків на суборбітальний політ у відкритий космос, який планується на 2027 рік. У першому турі продаються лише два квитки за ціною близько 210 тисяч доларів. 

Згідно зі звітом, підготовленим проєктом New Diplomacy Project, консультантами якого є колишній посол Великої Британії у США Девід Меннінг та Фонд Friedrich Ebert Foundation, який пов’язаний із Соціал-демократичною партією канцлера Німеччини Олафа Шольца, йдеться, що Європі, Великій Британії та Україні необхідно терміново “захистити від Трампа” свою колективну безпеку, створивши “банк НАТО” для фінансування оборонних витрат.

Станом на 16:00 четверга, 24 жовтня, кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 101.

Німеччина може суттєво постраждати від можливого торговельного конфлікту між США та Європою, якщо Дональд Трамп переможе у виборах і запровадить нові мита.