США продадуть Тайваню системи ППО, які випробували в Україні

Джерело: Reuters

Сполучені Штати схвалили потенційний пакет продажу зброї Тайваню на суму 2 мільярди доларів, який вперше включає постачання зенітно-ракетного комплексу NASAMS.

Це рішення, що викликає обурення Китаю, є частиною зобов’язання США забезпечувати оборону Тайваню.

Пакет включає ракетні системи на 1,16 мільярда доларів і радари на 828 мільйонів доларів. Продаж ракетних систем передбачає постачання трьох систем ППО середньої дальності NASAMS, включаючи вдосконалені ракети AMRAAM збільшеної дальності класу “земля-повітря”.

Міністерство оборони Тайваню привітало цю заяву, відзначивши “перевірене” використання NASAMS в Україні і заявивши, що це допоможе можливостям протиповітряної оборони Тайваню перед обличчям частих військових маневрів Китаю.

Китай продовжує критикувати президента Тайваню Лая Чін-те, називаючи його “сепаратистом” і заперечуючи його заклики до переговорів. Уряд Китаю заявив, що майбутнє Тайваню має полягати в “возз’єднанні” з материковим Китаєм.

Читайте також: Президент Тайваню порадив Китаю звернутися з територіальними претензіями до Росії

Зауважимо, нещодавно Міністерство оборони Тайваню повідомило про високу військову активність Китаю довкола острова. Протягом доби військові зафіксували 66 бойових літаків і 7 кораблів китайської армії, які проводили патрулювання та маневри.

Згодом стало відомо, що уряд Тайваню готує державні служби та інфраструктуру до роботи у воєнний час через агресивну позицію Китаю. Програма реформ передбачає збільшення чисельності сил цивільної оборони, створення запасів продовольства й енергоносіїв, посилення екстреної медичної допомоги та зміцнення інфраструктури зв’язку.

Компанія Deep Blue Aerospace під час прямої трансляції продала два квитки на політ у космос на китайському ракетному кораблі, який планують запустити у 2027 році.

У Вашингтоні 11-річна дівчина прикидалась мертвою під час стрілянини у її домі, щоб вижити. Однак п’ятьох членів її сім’ї все ж вбили.

Згідно з перехопленими даними, російські солдати зневажливо відгукуються про прибулих північнокорейських військових, а деякі виказують вороже ставлення.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі публічно звернулась до міністра внутрішніх справ Вахтанга Гомелаурі щодо ситуації на виборчих дільницях, адже не може з ним зв’язатися.

Американський актор та кінопродюсер Леонардо Ді Капріо підтримав віцепрезидентку США Камалу Гарріс на пост президента США.