Японія надасть Україні $3 млрд коштом заморожених активів Росії

Джерело: Nikkei

Японія у межах домовленостей з іншими країнами G7 погодила надання Україні кредит на 471,9 млрд ієн ($3 млрд), котрий погашатиметься користуючись з доходів від заморожених активів Росії.

Позику профінансує Японська агенція міжнародної співпраці (JICA). Кошти перерахують до спеціального фонду, створеного Світовим банком для підтримки України.

Окремо наголошується, що Японія має намір проконтролювати, щоб її внесок не витрачався на військові потреби.

Раніше ми повідомляли, що Японія домовляється про надання Україні кредиту в розмірі 3,3 мільярда доларів в межах підтримки G7 з використання відсотків від російських активів,

Країни G7 – Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія та США – мають намір надати Україні кредит на $50 млрд коштом прибутку від заморожених активів Росії. Гроші почнуть перераховувати у грудні 2024 року. Частка США становитиме $20 млрд. Раніше у Білому домі називали це рішення “історичним”.

Додамо, 23 жовтня Рада Європейського Союзу остаточно схвалила виділення Україні кредиту у 35 мільярдів євро коштом відсотків від заморожених російських активів.

G7 планує надати спільну позику в розмірі 50 мільярдів доларів для допомоги Україні, яку погашатимуть шляхом прибутків, отриманих від заморожених російських активів.

Понад дві третини активів, близько 210 мільярдів євро, заморожено в 27 країнах Європейського Союзу, в основному в бельгійській компанії зі зберігання та обслуговування активів Euroclear.

Колишня очільниця Литви Даля Грибаускайте заявила, що російська загроза нависатиме над Європою, доки при владі перебуває глава РФ Володимир Путін. Однак ситуація може ще більше ускладнитися, якщо президентом США стане Дональд Трамп — у цьому випадку у Заходу не залишить часу на дискусії, і діяти у сфері оборони доведеться негайно.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов оприлюднив наслідки російського обстрілу адмінбудівлі у центральній частині Харкова.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 28 жовтня. Ситуація на Покровському та Курахівському напрямках залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. Окрім того, росіяни сьогодні активно атакують на Куп’янському, Лиманському і Времівському напрямках.

Пізно ввечері 28 жовтня російські військові вдарили балістичною ракетою по Кривому Розі. Про наслідки повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Прем’єри Ісландії, Данії, Норвегії, Швеції та Президент України зобов’язались продовжувати всебічну підтримку, спрямовану на безпеку та євроатлантичну інтеграцію України.