У Верховній Раді запропонували зобов’язати роботодавців платити пеню через затримку зарплати

Джерело: нардепка Ніна Южаніна.

У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону №9510 щодо зобов’язання роботодавців виплачувати пеню у випадку затримки заробітної плати на понад 15 днів.

Пропонується визначати розмір виплати пені за умовами трудового або колективного договору. Водночас вона має бути менше ніж облікова ставка Національного банку в розрахунку на рік за кожен день затримки.

Ще у документі йдеться про те, аби надати право працівнику тимчасово припинити виконання роботи за умови затримки виплати заробітної плати на строк більше ніж 15 календарних днів. Також передбачена і виплата працівнику компенсації у разі неплатоспроможності роботодавця.

Період виплати компенсацій планується обліковувати в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування як період, за який сплачено єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Станом на початок лютого 2022 року заборгованість з виплати зарплати 129,5 тисячі працівників активних підприємств становила 3,1 млрд гривень. З цього числа 1,3 млрд грн була на державних та 165,9 млн грн – на комунальних підприємствах.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.