У Молдові на даху посольства в Кишиневі росіяни облаштували «шпигунський пункт» — ЗМІ

Джерело: спільний матеріал Jurnal TV та The Insider.

РФ посилює розвідку за урядом Молдови з даху посольства РФ у Кишиневі. Там щороку зростає кількість пристроїв, які передають дані, і постійно з’являються таємничі люди.

Розслідувачі помітили, що рух на даху дипмісії РФ відбувається особливо перед виборами президента, парламенту чи візитами до країни іноземних делегацій. Прикладами стали червневий Євросаміт і травнева хакерська атака на урядові мережі, коли стався виток тисяч секретних документів.

Журналісти вважають, що на дах приходять засекречені офіцери зв’язку з ГРУ та СЗР РФ, які тісно пов’язані з хакерськими угрупованнями. Останні зламували пошту ексканцлерки Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Емманюеля Макрона та ексдержсекретарки США Гілларі Клінтон.

У Прикордонній службі Молдови помітили, що дружини деяких російських офіцерів розвідки підозріло часто літають до Москви і назад. В їхній ручній поклажі знаходять близько 5-6 флешок і жорсткі диски.

“Ми думаємо, що цих жінок використовують як кур’єрів для перевезення занадто важких файлів. Вони користуються дипломатичним імунітетом і доглядати їх, на жаль, ми не маємо права”, — сказав співрозмовник.

У Молдові російська розвідка стала активнішою з 2015 року, коли РФ остаточно робила ставку на соціаліста Ігоря Додона, який за рік займав крісло президента країни.

Фотографи Влад та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…

Собаку-детектора спеціально натреновано для пошуку прихованих вибухонебезпечних предметів, які саперам складно виявити, навіть із металошукачем. Нині Севен допомагає фахівцям ДСНС розміновувати територію Сумщини.