Німецька компанія Rheinmetall передасть Україні ЗРК Skynex у другій половині 2023 року

Джерело: пресслужба Rheinmetall

Німецька збройова компанія Rheinmetall спорядить Україні два комплекси протиповітряної оборони Skynex у 2023 році.

У компанії зауважили, що успіх 35-мм зенітного танка Gepard в Україні акцентує ефективність протиповітряної оборони гарматного базування, особливо проти крилатих ракет і безпілотників.

Підтримкою цієї традиції є ультрасучасна система Skynex від Rheinmetall, яка також є системою на основі гармат. Цей ЗРК призначений для дій протиповітряної оборони на дуже близькій відстані, де керовані ракети неефективні, – мовиться у повідомленні.

Використання програмованих 35-мм боєприпасів Ahead, розроблених Rheinmetall саме для цієї мети, значно дешевше, ніж аналогічні системи на базі керованих ракет. Окрім того, неможливо вплинути на 35-міліметрові снаряди або відбити їх засобами електронної протидії.

Тож вже у другій половині 2023 року Україні спорядять два новітні зенітно-ракетні комплекси Skynex, що міститимуть боєприпаси, що вибухають у повітрі. Системи Skynex будуть встановлені на нових військових вантажівках Rheinmetall HX 8×8.

Варто нагадати, що після того, як німецький оборонний концерн Rheinmetall заявив про намір побудувати завод з виробництва бронетехніки в Україні, у Росії почали погрожувати атаками на ще не існуюче підприємство. Водночас у Rheinmetall наголосили, що навіть попри російські погрози будуватимуть завод в Україні.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влад та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.