Лідери західних країн не отримали запрошень на саміт БРІКС

Джерело: News24 із посиланням на заяву посла ПАР у БРІКС Аніла Суклала.

Південно-Африканська Республіка, яка раніше повідомляла, що до блоку БРІКС хочуть приєднатися деякі європейські країни, не надіслала запрошення на серпневий саміт лідерам західних держав.

За словами Суклала, запрошення надіслано лідерам країн Глобального Півдня, а такі країни, як США, Велика Британія і Франція, не запрошено. При цьому президент Франції Емманюель Макрон раніше заявляв, що хоче взяти участь у саміті.

Також посол зауважив, що хоч ПАР і не запрошувала західні країни, у БРІКС продовжують розмовляти з ними: “Ми взаємодіємо зі спільнотою з точки зору вирішення спільних глобальних проблем”.

“БРІКС завжди вважався інклюзивною організацією, хоча ми відстоюємо питання, що стосуються Глобального Півдня і вирішення основних проблем, які існують в глобальній геополітиці, фінансовій та економічній архітектурі, майже через вісім років після того, як були сформовані інститути ООН”, – прокоментував він.

Водночас Суклал додав, що основну увагу на саміті буде зосереджено на континентальній (африканській) угоді про вільну торгівлю. Також він нагадав, що після саміту розпочнеться офіційний візит до Південної Африки лідера Китаю Сі Цзіньпіна.

Раніше стало відомо, що саміт Росія-Африка, який мав би продемонструвати нові дипломатичні зв’язки РФ і, за заявами Кремля, “важливий, як ніколи”, відбудеться в умовах бойкоту з боку більшості глав африканських держав.

Так, 38 із 54 країн Африки не відправили своїх лідерів на саміт, запланований 27–28 липня за участю президента РФ Володимира Путіна.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.