У Латвії заблокували три сайти, які поширювали російську пропаганду

Джерело: Delfi.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення закрити доступ до трьох російських сайтів – wagner2022.ru, dentv.ru і yapolitic.ru.

Спецслужби встановили, що ці сайти використовуються для підтримки агресивної пропаганди Росії, зокрема для поширення спотвореної та неправдивої інформації про повномасштабну війну Росії проти України та воєнні злочини, вчинені Росією, а також для їхнього виправдання.

На зазначених сайтах поширюють інформацію, що розпалює ворожнечу і дискредитує Латвійську державу і НАТО.

У Нацраді з електронних ЗМІ зазначили, що такий контент в інформаційному просторі Латвії може створити хибне уявлення про події у світі, негативно впливати на співіснування різних суспільних груп і створити загрозу безпеці Латвійської держави.

Наприклад, dentv.ru висловлює підтримку нападу Росії на Україну і називає вторгнення в Україну спецоперацією, прославляє диктатора Сталіна, очорнює Україну як країну та українців як націю, поширює неправдиву інформацію про те, що НАТО готується напасти на Росію, і весь наратив порталу спрямований проти української нації та західного світу.

На yapolitic.ru показують російські пропагандистські дискусійні програми, які ведуть Володимир Соловйов, Ольга Скабєєва та інші особи, які публічно підтримують повномасштабну війну Росії в Україні та висловлюють презирство до Західної Європи, НАТО тощо.

Своєю чергою, wagner2022.ru запрошує вступити у цю приватну військову компанію.

На думку Нацради, у конкретному випадку користь для суспільства від блокування сайтів є значно більшою, ніж обмеження прав, оскільки суспільство більше не отримуватиме інформацію, яка загрожує безпеці Латвії, України та Європи загалом, а також свідомо вводить в оману.

Рішення Національної рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) має бути виконане негайно, але може бути оскаржене в Адміністративному районному суді протягом місяця. Оскарження рішення не припиняє його дії.

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона дійшли висновку, що чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали, зокрема свинець та кадмій.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Ірландський актор Баррі Кеоган приєднався до зіркового складу фільму “Гострі картузи”.