Прокремлівські блогери поширюють наратив про нібито «невдачу» українського контрнаступу – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Останнім часом російські провійськові блогери приєдналися до поширення наративів Кремля про нібито “провал” українського контрнаступу.

За даними аналітиків, так званий ультранаціоналістичний інформаційний простір Росії, ймовірно, об’єднується у просуванні наративів Кремля, спрямованих на те, щоб представити контрнаступ ЗСУ як провал, дедалі більше перебільшуючи українські втрати і занижуючи російські втрати.

Так звані російські воєнкори все частіше зображують українські контрнаступальні операції як “серію невдалих атак уздовж усієї лінії зіткнення”.

Як приклад фахівці пропонують той факт, що російські “воєнкори” поширили 29 липня відеозапис, на якому нібито видно, як один російський танк розгромив цілу українську роту бронетехніки.

Однак, як згодом з’ясувалося, це запис, датований 7 червня, і на ньому видно, як російські артилерійські підрозділи наносять удари по українській колоні.

Така маніпуляція, на думку експертів, свідчить про те, що російські джерела навмисно публікують старі кадри для підтримки кремлівського наративу.

“Здатність Кремля створити більш цілісний наратив про війну в російському інформаційному просторі залишається невизначеною, і подальші російські невдачі або значні успіхи України можуть підірвати прогрес Кремля в цих зусиллях”, – йдеться в щоденному огляді.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.