Через кліматичні зміни до 2100 року можуть зникнути пляжі Кіпру – вчені

Джерело: Phys.org

Пляжі Кіпру знаходяться під загрозою зникнення через підвищення рівня моря, спричиненого змінами клімату. Вчені з Егейського університету в Греції попереджають, що до 2100 року може зникнути 72% пляжів острова.

Кіпр вважається третім за величиною остром Середземномор’я – його берегова лінія тягнеться на 72 кілометри.

Під час дослідження вчені проаналізували супутникові знімки з метою визначення розмірів 241 незахищеного пляжу. Вони також змоделювали підйом рівня моря та ерозійного впливу хвиль за різних кліматичних сценаріїв. Це дозволило передбачити швидкість відступу пляжів у найближчі десятиліття.

Як пояснили у виданні, проблеми ще більше ускладнюються втратою наносів, що стікають вниз за течією річок до узбережжя, оскільки греблі, побудовані вище за течією, вловлюють наноси, а це означає, що менше піску залишається для відновлення пляжів після ерозійних явищ.

Очікується, що до 2100 підвищення рівня моря прискориться на 60% в порівнянні з початком 2000-х. При цьому найбільша ерозія очікується на західному та південному узбережжях. Найбільш схильні до ерозії будуть вузькі пляжі шириною менше 50 метрів. Моделювання продемонструвало, що ширина 72% з них зменшиться щонайменше на половину до кінця століття.

Згідно з дослідженнями Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, з підвищенням рівня викидів вуглекислого газу підвищується і рівень моря. У сценарії, за якого викиди вуглекислого газу складають 650 частин на мільйон і збільшуються до 1500 частин на мільйон, підйом рівня моря складе 2,04 метра.

Згідно з прогнозами, на додаток до наслідків підвищення рівня моря зростуть сила та частота прибережних штормів. Так, очікується, що змодельований потужний шторм у 2100 році затопить майже половину пляжів, особливо на північних узбережжях, що може спричинити сильні збитки природним екосистемам та інфраструктурі.

Відтак, при збереженні викидів у межах 650 частин на мільйон такі екстремальні явища фіксуватимуться кожні 9-27 років, але при підвищенні рівня викидів – кожні 2,5-13 років.

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона дійшли висновку, що чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали, зокрема свинець та кадмій.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Ірландський актор Баррі Кеоган приєднався до зіркового складу фільму “Гострі картузи”.