Остаточний план навчання українських пілотів на F-16 досі не затверджений – CNN

Джерело: CNN

США все ще очікують від європейських посадовців остаточний план навчання українських пілотів на винищувачах F-16, який Сполучені Штати повинні будуть схвалити, перш ніж програма може фактично розпочатися, повідомили офіційні особи, знайомі з цим питанням.

Навчання мають розпочатися цього місяця, публічно заявив президент України Володимир Зеленський та європейські посадовці. Одначе, через два місяці після того, як Джо Байден оголосив про підтримку у підготовці українських пілотів на F-16, залишилося вирішити низку важливих деталей.

Також досі незрозуміло, які країни передадуть F-16 у програму підготовки, а згодом й Україні після завершення тренування. Передача винищувачів Україні потребуватиме окремого дозволу США.

Представники оборони повідомили CNN, що США все ще вирішують, чи надсилати американських пілотів для допомоги в навчанні українців, однак, жодних рішень не буде прийнято, доки не буде затверджено остаточний план підготовки.

Навчальна програма підтримується коаліцією з 11 країн НАТО і вимагає офіційного схвалення США.

Очікується, що сам курс буде проведено в Данії та Румунії за підтримки Нідерландів, Бельгії, Канади, Люксембургу, Норвегії, Польщі, Португалії, Швеції та Великої Британії.

16 липня радник США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Сполучені Штати дозволять європейським країнам розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Зауважимо, на саміті НАТО у Вільнюсі, коаліція з 11 країн на чолі з Данією та Нідерландами офіційно погодилася навчати українців керувати F-16 та, можливо, іншими винищувачами. Європейські офіційні особи заявили, що сподіваються розпочати програму в серпні в Данії, а навчальний центр також буде створено в Румунії.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.