Російські мільярдери спонсорують найманців для війни проти України – розслідування

Джерело: розслідування видання “Важливі історії”

Російські мільярдери Олег Дерипаска, Леонід Міхельсон, Сергій Гордєєв, Михайло Гуцерієв влаштовують у свої компанії чоловіків, що готові вирушити на війну проти України, і виплачують їм “премії” за службу за контрактом. Тоді як компанії, через які реалізовують схеми: “Русал”, “Новатэк”, “ПИК”, “Моспромстрой” – уникають санкцій.

Журналісти поговорили з колишнім російським найманцем, а нині діючим військовим батальйону “сокол”, що є частиною армії РФ. Він розповів, що його зарплата надходить із двох джерел: 200 тисяч рублів платить Міноборони РФ за службу за контрактом, ще 100 тисяч – компанія-“спонсор”.

Спочатку найманця працевлаштовують до компанії за день до укладення контракту з міноборони РФ, а потім зупиняють трудовий договір, так з’являється підстава для виплати премій своєму співробітнику, який пішов на війну.

Журналісти з’ясували, що телефонні номери, вказані в Telegram-каналі батальйону “сокол”, належать компанії “Русал менеджмент” – стовідсотковій дочці компанії “Русал” Олега Дерипаски.

“Русал” було виведено з-під санкцій після того, як Дерипаска скоротив свою частку в цьому підприємстві, нагадують журналісти.

Розслідувачі називають й іншу пов’язану з Дерипаскою компанію, яка “працевлаштовує” російських найманців: краснодарська фірма “Аэротерминал”, що займається будівництвом та ремонтом аеропортів у Краснодарі, Анапі та Красноярську.

Ще одна компанія, яка постачає найманців для фронту – “Новатэк”, котра є другим після “Газпрому” виробником природного газу в Росії. Її основні власники — мільярдери Леонід Міхельсон і Геннадій Тимченко, які перебувають під санкціями.

Аналогічні схеми, згідно з розслідуванням, діють у компанії “Моспромстрой” Михайла Гуцерієва та компанії Сергія Гордєєва — найбільшому в РФ забудовнику “ПИК”.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.